Caraş-Severin, Romania

CORONINI – Restaurarea Cetății Sfântului Ladislau din comuna Coronini se apropie de final, iar autoritățile locale fac ultimele pregătiri pentru recepția lucrărilor! După finalizarea acestui proiect, următorul pas este modernizarea drumului de acces către cetate!

„Ne pregătim pentru recepția lucrărilor de la Cetatea Sfântului Ladislau, după care avem de finalizat un alt proiect legat de cetate drumul de acces. Trebuie să încercăm cât mai repede să-l finalizăm, ca să putem, în sezonul următor, să intrăm în linie dreaptă cu cetatea.“, a declarat primarul.

Lucrările la cetate au presupus cercetări arheologice și consolidarea ruinelor. „Am dezvelit și reabilitat ruinele cetății. Ministerul Culturii ne-a cerut o imagine veche a cetății, dar nu am reușit să găsim așa ceva, nici măcar în arhivele din Viena. Din acest motiv, proiectul nu a putut include o reconstrucție completă, ci doar consolidarea și conservarea ruinelor.
Investiția în restaurarea cetății s-a realizat prin fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 3,5 milioane de euro. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru această vară, astfel încât cetatea să fie pregătită pentru sezonul turistic. Ne dorim ca cetatea să fie gata vara aceasta, pentru că turismul în zonă este în creștere. Coronini este o zonă cu un potențial turistic deosebit, iar dezvoltarea acesteia va atrage tot mai mulți vizitatori.“ a adăugat Ilie Boboescu.

Edilul a subliniat importanța sprijinului financiar primit anul trecut, fără de care administrația locală ar fi fost nevoită să recurgă la credite pentru a acoperi anumite costuri. „Ne-au fost de mare ajutor banii primiți, pentru că am avut o contribuție destul de mare și noi, ca și comunitate. Au fost lucrări neeligibile și trebuia să luăm credite pentru a le acoperi, deoarece nu aveam fonduri suficiente în bugetul local.“, a spus Boboescu.

În ciuda investițiilor realizate, bugetul pentru acest an ar putea fi considerabil mai mic. „Așteptăm noul buget, dar, din ce se pare, veștile nu sunt prea bune. Am auzit că sumele vor fi chiar și la jumătate față de anul trecut. Noi vrem să facem proiecte, dar fără finanțare este foarte greu.“, a avertizat edilul.

Chiar și în acest context, administrația locală continuă să caute surse de finanțare. „Avem un proiect pe IPA, pe transfrontalier, pentru achiziția de utilaje. Trebuie să le cumpărăm noi întâi, iar apoi ni se va deconta valoarea. Este vorba de aproximativ 300.000 de euro, bani pe care trebuie să îi avem inițial. Recent, a fost semnat un contract de finanțare prin programul «Anghel Saligny» pentru asfaltarea drumului ce leagă Coronini de localitatea Sfânta Elena. Este vorba despre 7-8 kilometri de drum, iar valoarea proiectului este de aproximativ 2 milioane de euro.“, a explicat Boboescu.

În ceea ce privește producția de energie, comuna beneficiază de energie dintr-un parc eolian, iar primarul a explicat: „Avem pe raza comunei un parc eolian și urmează să se construiască al doilea. Acestea ne acoperă aproximativ 40% din consumul de energie al localității. Avem venituri din aceste parcuri, dar orice proiect necesită cofinanțare și studii de fezabilitate, ceea ce implică costuri suplimentare.“

JCS-Denis Dutca

1 Comentariu

  1. Excelent! Doar că, pentru ca să fie pusă-ntr-o adevărată valoare, ar trebui dragată Dunărea pe cei 500 de kilometri din amonte de Cernavodă (până la PF2), din a căror cauză navele mai serioase (inclusiv cele de croazieră) n-au acces spre centrul Europei! Dar, pentru aceasta ar trebui ca UAT-urile riverane să se organizeze și să combată formidabilele reușite de netulburare a nămulului, lintiței și bursucilor ale celor cu “protecția mediului”

Adaugă comentariu