Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – De două luni se tot vorbeşte despre schimbările de macaz politic a doi liberali din Consiliul Judeţean, Viorel Bașag și Bogdan Miloș, culminate cu excluderea lor din formaţiunile locale ale PNL. Vă prezentăm azi două posibile motive, aflate pe surse, ce-i drept, pentru care cei doi au întors armele împotriva PNL și votează cot la cot cu Crina şi consilierii PSD!

Să începem cu tânărul Miloș, cel în al cărui viitor politic liberal credea până mai zilele trecute preşedintele PNL-ului județean, Marcel Vela. Ajuns în politică și aterizat direct în forul decizional judeţean pe baza pedigree-ului politic al tatălui său, Miloş senior, liberal cu state vechi. Nu ştim cât este de adevărat, dar prin cercurile politice se vorbeşte că Miloș jr s-ar fi supărat rău de tot, dar rău de tot, pe PNL, după ce Miloş senior n-ar fi reușit să obţină intrările pe la nivel central pentru aprobarea tăierii conductei de apă de pe Valea Minişului (foto). Adică tone de fier vechi, deşi conducta, fiind în stare încă bună, poate fi vândută aşa pur şi simplu, pe sume impresionante. Se pare că ar fi primit ceva promisiuni de sprijin pentru acest demers de la un personaj aflat vremelnic prin ministere, în contrapartidă cu votul tânărului Miloș în forul județean.

Nu ştim dacă acea conductă poate fi tăiată aşa de simplu, tentative au mai fost, însă din câte ştim ea ar trebui folosită la deversarea Barajului Gura Golâmbului în Barajul Poneasca. Mai mult, cândva, locuitorii din Valea Almăjului s-au opus tăierii ei pentru că exista un proiect de aducţiune a apei din Lacul Gura Golâmbului la Bozovici, conducta fiind perfectă pentru acest proiect. Este imoral, este ilegal? Nu ştim. Se pare că este doar un troc politic, așa cum au mai fost, unele cu mize şi mai mari.

Tot din anumite surse am aflat că celălalt vot ar fi fost dat pentru un post de director. Acuma nu este nimic nefiresc dacă Viorel Başag poate fi sprijinit de PSD să ajungă director pe unde îşi doreşte, poate pe la Apele Române, de ce nu? Omul chiar este capabil şi dacă l-a costat doar ridicarea mâinilor în CJ alături de consilierii PSD, unde este răul? Nu e vreo filosofie să te joci cu mâinile prin Consiliul Judeţean. Și nici să nu ne mirăm dacă-l vedem pe Bașag prin vreo funcție unde PSD-ul are un cuvânt de spus în perioada următoare. Fiind și om de afaceri, nu credem că a părăsit PNL-ul chiar pe… gratis, ca să nu folosim o expresie care include și cuvântul pomană.

Ce va face Romeo Dunca? Greu de spus. Ar putea înghiți broasca pe care vrea să i-o găsească prietenul Nelu Popa, deşi nu credem că Popa ar fi înghiţit vreodată vreo broască. Eventual o călca. Dar… Dunca ar putea negocia cu PSD, Silviu Hurduzeu fiind un politician echilibrat, și ar putea să cedeze postul de vice al uneia dintre cele două „lumini” liberale ale administraţiei judeţene: Ovidiu Rădoi şi Marius Isac… Vedem! Cine spune că în Caraş-Severin nu se mai face politică?

JCS-Nina Curița