Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Rectificarea bugetară ar putea aduce suplimentări de fonduri pentru nou-născuţi. Sau nu.

Organizaţia Salvaţi Copiii a înaintat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, ministrului Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, și ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la amânarea repetată a clarificării alocărilor bugetare pentru îngrijirea nou-născuților prematuri.

Potrivit datelor organizaţiei, cele mai multe maternități și secții de neonatologie din ţară au cheltuit integral banii din Programul național de sănătate a mamei și copilului, astfel încât, pentru consumabile, urgenţe și întreținerea aparatelor medicale, depind de bugetele spitalelor, însă și aici fondurile sunt insuficiente sau pe terminate. Programul naţional are trei componente derulate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Pe prima – profilaxia malnutriţiei nou–născuţilor cu greutate mică la naştere am primit în total 5.000 de lei (trimestrul I şi IV – 0 lei, II – 2.000 de lei şi III – 3.000 de lei), pe cea de a doua – regionalizarea îngrijirilor perinatale pentru copiii cu greutate mică la naştere – 3.000 de lei (la fel, niciun leu pe primul şi ultimul trimestru) şi cea de a treia – profilaxia sistemului de imunizare RH – 3.000 de lei în total şi situaţia se repetă pe trimestrele I şi IV.

Trebuie menţionat că sumele sunt necesare achiziţionării medicamentelor şi materialelor sanitare, unde intră şi laptele praf, dar şi consumabile de unică folosinţă. „Sumele sunt foarte mici şi necesarul ar fi dublul sau chiar triplul banilor deja alocaţi. Aşteptăm rectificarea de buget pentru trimestrul IV, însă există neşansa, aşa cum s-a mai întâmplat, ca rectificarea să fie negativă“, ne-a declarat Violeta Florea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. În opinia Salvați Copiii, alocarea bugetară trebuie să atingă cel puțin nivelul din 2013 – în caz contrar, pentru lunile rămase până la sfârșitul anului, se preconizează, pentru prima dată din 1994, o evoluție ascendentă a mortalității infantile.

Adaugă comentariu