Caraş-Severin, Romania

SASCA MONTANĂ – La Sasca Montană se vrea introducerea integrală a canalizării și refacerea drumurilor. În satele Slatina Nera și Potoc funcționează deja rețelele de apă și canalizare introduse mai demult printr-un proiect finanțat prin PNDL 2. Urmează inaugurarea și la Bogodinț, acolo unde mai trebuie făcută branșarea la energie electrică!

În paralel, se lucrează la canalizare în Sasca Montană și Sasca Română, investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin PNDL 1, pentru o rețea de 13 km care va deservi ambele localități. De la primarul Ion Poplicean am aflat că stația de epurare este finalizată, cele trei stații de pompare urmează să fie dotate cu echipamentele necesare, iar din magistrală mai sunt de introdus cam 500 de metri de conductă.
Primăria are deja pregătit un proiect de extindere a rețelei aflate în lucru, împreună cu realizarea de racorduri.

„Extinderea va avea cam 10 km lungime. Vom lega la canalizare și Mănăstirea Slatina Nera și unele străzi pe care, când am întocmit proiectul magistralei, nu era nimic, însă între timp au apărut diverse construcții. Proiectul include și racordurile plus 80 de stații de pompare individuale pentru casele care sunt sub nivelul rețelei.”, a precizat primarul Poplicean. Este vorba despre un proiect în valoare de aproximativ 18 milioane de lei, aflat la Apele Române pentru aviz și pregătit pentru a fi depus pe „Anghel Saligny”. Mai întâi însă, trebuie finalizate lucrările aflate în execuție.

În paralel, primăria are în vedere și asfaltarea străzilor din comună. În cadrul unui proiect mai vechi, finanțat prin AFIR, au fost asfaltate drumurile până la Clinica Nera, respectiv drumurile spre cimitirele din Sasca Română și Sasca Montană. „Apoi a trebuit să așteptăm efectuarea lucrărilor de canalizare. Mai avem de asfaltat o stradă în Sasca Română și una în Potoc și încheiem proiectul. În total, asfaltăm în jur de 7 km. Valoarea inițială a proiectului a fost de un milion de euro, am asfaltat cât am putut din acești bani.”, a spus Ion Poplicean.

Din declarația sa reținem că un proiect similar este pregătit pe „Anghel Saligny”, pentru străzile din Potoc. Și aici însă se așteaptă finalizarea lucrărilor la apă și canal. Cei 2,5 milioane de lei sunt suficienți pentru a asfalta două dintre străzile cele mai afectate de lucrări, în lungime totală de aproximativ 2 km. „Așteptăm să încărcăm proiectul și să-l scoatem la licitație. În toamnă, sper să avem constructorul!”, a încheiat primarul.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: Mario Farkas