Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Pentru că încă ne bucurăm de zile frumoase de vară, ce poate fi mai frumos şi relaxant decât o drumeţie până la o cascadă din Banatul nostru! Pentru turiştii care vor ceva nou şi mirific, o cascadă mai puţin mediatizată, dar una din cele mai frumoase din ţară este, desigur, Cascada Fecioara Maria!

Traseul spre cascadă porneşte de la kilometrul cu numărul 12 de staţiunea Băile Herculane, pe podul de piatră ce deschide şi traseul spre Cascada Vânturătoarea. De la pod, se ia în stânga pe drumul ce urcă uşor pe lângă lac. Pentru cei cu nu cunosc zona, pe toată durata traseului, lacul este pe partea stângă. Traseul este scurt şi în aproximativ o oră se poate ajunge la cascadă. Priveliştea îţi taie respiraţia, pentru că această cascadă este absolut superbă, e mai mică şi nu are o înălţime spectaculoasă de zeci sau sute de metri, dar în schimb are un alt atu, pe care îl descoperi după aceea.

De la drum, pare însă a fi o cascadă banală cu ceva debit care nu anunţă nimic spectaculos. Dacă te apropii, rămâi însă surprins! Cascada are o cădere de aproximativ cinci metri cu două trepte şi în asta constă de fapt frumuseţea şi ineditul. Spectaculosul se află tocmai între cele două trepte, unde este un mic iaz săpat în stâncă. Apa are o adâncime de aproximativ un metru şi jumătate, este foarte rece, de-a dreptul bocnă cum zic bătrânii, şi foarte limpede. Pentru bikerii care vor să ajungă aici, o veste bună! Traseul până la cascadă poate fi parcurs şi pe bicicletă!

JCS-Nicoleta Moraru