„Combustibilul”, verde ca Ochiul Beiului - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

SASCA MONTANĂ – Primăria Sasca Montană vrea stații de reîncărcare pentru mașini electrice în toate satele comunei. Adică în localitățile Sasca Montană, Sasca Română, Slatina Nera, Bogodinț și Potoc, acolo unde fiecare stație va dispune de câte două puncte de alimentare!

Deocamdată, inițiativa este în lucru, fiind vorba despre un proiect în valoare de aproximativ un milion de lei pe care primăria intenționează să-l depună pe masa Administrației Fondului de Mediu (AFM).

Conform primarului Ion Poplicean, tot printr-un proiect finanțat de AFIR, 510 lămpi de iluminat public din comună au fost înlocuite de altele cu LED, fiind vorba despre o investiție în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Pentru ca automobilele, electrice sau nu, să aibă mersul lin pe străzile comunei, primăria a depus pe Programul „Anghel Saligny” trei proiecte care țintesc modernizarea străzilor. Unul dintre ele vizează modernizarea străzilor din satul Potoc, investiție prioritizată de primărie întrucât este vorba despre o zonă de acces către arealul turistic. Concret, străzile din Potoc au fost asfaltate mai demult, printr-un proiect derulat și finanțat de Ministerul Economiei. Cum însă calitatea acelei lucrări a lăsat de dorit, iar rețeaua de apă și canal fost introdusă recent, vechiul asfalt a rămas doar în amintirile localnicilor. Amintiri pe care primăria le vrea readuse la viață cu asfalt nou, de bună calitate.

Al doilea proiect depus pe programul amintit vizează modernizarea legăturilor rutiere dintre Sasca Română și Sasca Montană, respectiv legătura dintre DJ 571 și satul Bogodinț, în lungime fiecare de câte 5 km.

În vizorul primăriei se află și străzile și străduțele rămase încă nemodernizate prin proiectele derulate anii trecuți cu finanțări de la AFIR și CNI. Al treilea proiect depus recent vizează modernizarea acestor porțiuni, împreună cu realizarea de rigole, podețe și căi de acces către proprietăți. „Sperăm să primim finanțare pentru aceste proiecte, întrucât astfel am reuși să modernizăm integral străzile comunei”, declară primarul Poplicean.

Deocamdată, este în lucru un proiect în valoare de un milion de euro finanțat prin AFIR care vizează asfaltarea a aproximativ 6 km de drumuri. Până în prezent, sunt finalizate cam jumătate din lucrări, efectuate în zona Clinicii Nera și proximitatea cimitirelor din comună. De îndată ce vremea o va permite, lucrările vor fi reluate, urmând să fie asfaltate porțiuni de drumuri din zone unde au fost introduse rețele de apă și canalizare.

JCS-Ionel Ivașcu