Cofinantarea, spinul din coasta primarilor - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mai mulţi primari din Caraş-Severin nu-şi pot cofinanţa proiectele europene aflate în derulare, acest lucru atrăgând, inevitabil, şi penalităţi pentru nerespectarea termenelor limită de finalizare a lucrărilor.

Majoritatea edililor care se confruntă cu această situaţie sunt cei care derulează proiecte prin Măsura 322, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Problema a fost adusă în discuţie de Sorin Frunzăverde, preşedinte Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în cadrul recentei sale conferinţe de presă.

„Foarte multe primării din judeţ, marea lor majoritate cele care au proiecte pe Măsura 322, nu au cofinanţare pentru ele, şi se află în faza ultimei rate de plată pentru încheierea lucrării. Sunt primării şi primari care s-au chinuit să atragă fonduri europene, şi iată că, aceşti edili merituoşi, au în acest moment probleme cu ultima rată de cofinanţare, pe baza căreia se eliberează adeverinţa pentru ultima tranşă din banii europeni”, a declarat Frunzăverde. Lucrurile ar fi stat cu totul altfel, susţine şeful CJ, dacă s-ar fi făcut rectificarea bugetară. Cum acest lucru nu s-a întâmplat până acum, primarilor nu le rămâne decât fie să o aştepte, fie să facă un credit bancar pentru a-şi putea continua lucrările.

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, instituţie prin care se derulează aceste proiecte europene, susţin că, în realitate, nu este vorba despre o cofinanţare, ci despre faptul că primarii ar fi trebuit să aibă prevăzute sume în bugetul local şi pentru astfel de situaţii, urmând ca după finalizarea lucrărilor, acestora să li se deconteze, integral, toate cheltuielile.

Roxana Bălan Nafiru