Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cât de gravă este situaţia? Atât de gravă încât două gospodării ar putea fi evacuate, iar dacă va fi nevoie vom cere ajutor vecinilor. Evident, inestimabile sunt pagubele dacă flăcările vor mistui prea mult din fondul forestier.

Problema incendiilor care continuă să se manifeste la Cornereva l-a determinat pe Matei Lupu, prefectul judeţului Caraş-Severin, să convoace marţi dimineaţă o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În acest cadru, salvatorii cărăşeni au prezentat situaţia operativă la zi, fiind angrenate sute de persoane în lupta cu flăcările care au afectat deja o suprafaţă de 40 de hectare la Cornereva.

„Am stabilit măsurile care se iau, am intrat pe cod portocaliu, preciza prefectul. Sper să reuşim să localizăm focul, să-l limităm. În situaţia în care nu reuşim astăzi cu elicopterul să limităm focul, de mâine o să cerem în sprijin avionul, să rezolvăm această problemă. Nu neapărat pentru că e o zonă protejată, dar şi asta e foarte important. E vorba de un incendiu care se duce de la păşuni înspre pădure şi nu putem să-l lăsăm. Dacă se aprinde pădurea, o să fie o problemă deosebit de gravă. Noi sperăm să rezolvăm problema asta cât mai urgent“.

„Din informaţiile pe care le avem, sunt în jur de 40 de hectare afectate, 15 într-o parte, 25 în partea cealaltă. Cele mai multe sunt păşuni, de asta noi încercăm să limităm focul. Deşi s-a aprins şi pădurea, dar limitrofă păşunilor. Şi în Parcul Naţional, am luat legătura cu dl Gaşpar de la Rezervaţie, dânsul o să-mi trimită o informare care va ajunge şi la ISU. Deja elicopterul zboară, pot să vă spun că la 9.20 a făcut primul zbor de recunoaştere“, preciza Matei Lupu, care spera ca incendiul să poată fi stins până marţi seara, dacă vremea va permite aruncări cu ajutorul elicopterului. Pe lângă acest sprijin de la IGAv, judeţul se bucură deja şi de ajutor din Gorj şi Mehedinţi.

Ce implică acest cod portocaliu?

În primul rând, activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, la sediul ISU, din care fac parte, pe lângă reprezentanţii gazdelor, cei de la Poliţie, jandarmi, Direcţia Silvică, Salvamont. Va fi monitorizată situaţia, care va fi prezentată autorităţilor locale, vor fi mobilizate toate resursele disponibile existente la nivel judeţean şi, dacă se va impune, se vor lua măsuri de sprijinire a acţiunilor de evacuare. Adică persoanele afectate vor fi preluate, căutându-se posibilităţi de găzduire în zonă. Iar autorităţile locale vor asigura permanenţa.

Acest cod portocaliu implică „şi o serie de măsuri adoptate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, toate instituţiile sunt active, deja intră în acest cod, se pregătesc de evacuare, jandarmii pentru a interveni în situaţiile de evacuare, se pregăteşte Salvamontul, s-au pregătit toate instituţiile care sunt în Comitetul de Coordonare. În situaţiile în care avem nevoie, o să extindem lucrul acesta şi o să solicităm sprijin şi celorlalte judeţe. Dacă nu reuşim nici cu sprijinul celorlalte judeţe, vom cere sprijin internaţional“, a mai spus prefectul judeţului, care a apreciat în mod deosebit intervenţia de la nivelul unităţii administrative şi implicarea cetăţenilor: „Cornereva a acţionat bine până acum. Accesul este foarte greu, vă daţi seama că este golul alpin, se deplasează cu tractoare, cu remorci, care sunt asigurate de către Cornereva şi de către cetăţeni. Sunt foarte mulţi cetăţeni. Doar forţele Ministerului de Interne sunt 130, dar pe lângă ele mai sunt pădurari, persoane civile, oameni care îşi păzesc până la urmă bunurile. Ne bucurăm că există o conlucrare bună. (…) Există două sălaşe, case, oamenii ştiu care este situaţia, sunt pădurarii care i-au atenţionat pe oameni. Acolo îşi păzesc zona ca să vadă dacă se ajunge focul înspre ei, dacă se ajunge şi există riscul de a lua foc şi aceste case, sigur vom face evacuarea din acele zone. Noi sperăm să nu ajungem acolo. Oricum, silvicii trebuie să fie pregătiţi şi ei, cu drujbe, cu tot ce este nevoie, dacă nu putem să stăpânim focul să facem acel culoar ca să-l oprim“.

În cadrul şedinţei, reprezentanţii Direcţiei Silvice au reclamat faptul că şi acum, ca şi în alte cazuri, se cunosc persoanele care au dat foc, însă nimeni nu face nimic. Şeful IPJ a răspuns însă că s-a deschis dosar penal în acest caz, cercetarea la faţa locului urmând să se deruleze după stingerea incendiului.

Cu titlu informativ, ploile aşteptate zilele acestea ar putea stinge flăcările care afectează partea de păşune, însă nu vor fi de mare ajutor în zona afectată de pădure de conifere.

Antoniu Mocanu