Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După concertul de joi seara, pe timişoreanul Mimo Obradov îl bate gândul să se mute la Reşiţa. Nu ştim dacă vorbeşte serios sau nu, însă impresiile sale ne dau tuturor motive să fim mândri de capitala Banatului de Munte!

Pe drumul de întoarcere, a căutat să-şi adune impresiile într-un singur cuvânt şi nu mică i-a fost mirarea când acesta a fost „dezamăgire”. De ce? „Dezamăgit că mă întorc în orașul meu care se scufundă încet, dar sigur, în mlaștina umană tot mai întinsă în ultimele decenii. Dezamăgit că nu mai pot spera să văd acasă un eveniment organizat cu atâta însuflețire, e adevărat cu aportul consistent al timișorenilor. Dezamăgit că nu mai pot să mă aștept la un asemenea respect și atitudine a publicului plătitor de bilete. Şi încă odată uimit că m-a năpădit sentimentul c-am devenit provincia Reșiței”, nota realizatorul de emisiuni muzicale la radio şi tv.

Cât despre concert, Mimo Obradov îl descrie ca fiind memorabil. Şi nu ne putem îndoi de cuvintele unui om care a făcut din evenimentele majore din sfera rock-ului şi a jazz-ului un adevărat „Cap de afiş”, cum se numeşte una dintre emisiunile pe care le realizează la TVR Timişoara. „Cred că mă mut. Bravo, Gregory!”, mai scrie Mimo Obradov. Oare ce-ar scrie dacă oraşul s-ar dezvolta aşa cum se doreşte? Oare câţi timişoreni s-ar gândi să se mute la Reşiţa indiferent dacă ar vorbi serios sau nu?

Până acum patru ani, Mimo Obradov nu credea că va ajunge să-l vadă live pe Gregory Porter în Banat. Cu atât mai mult, după ce l-a văzut în Piaţa Victoriei din Timişoara, nu-şi imagina că se va mai ivi o altă asemenea ocazie. Aşa că a păstrat vii trăirile de atunci. I-au rămas în minte virtuozitatea celor care l-au acompaniat pe Porter, care au avut momente solistice apreciate de public, însă evaporate instantaneu de figura impunătoare a Omului cu har. Acesta pășea în față ca să-și ofere vocea ca într-un omagiu adus celor care au afirmat și răspândit spiritul și mesajul predecesorilor. „Ascultându-i cântecele ai impresia că acestea trec prin el, că doar le pritocește și le amplifică într-o nouă viață cu fiecare bătaie a inimii care a început să pulseze în pântecele mamei Ruth, cu fiecare vibrație a sufletului iluminat de esența experiențelor ce transcend continente și rase”, retrăieşte Obradov primul său concert Gregory Porter, adevărată lecție de istorie comprimată în 90 de minute.

„Bravo Reșița, celor care au avut inițiativa de a organiza așa un eveniment și a oferi publicului ceea ce se poate descrie doar prin aceste două cuvinte: pure soul”, încheie omul de televiziune, unul dintre cei care în Decembrie ‘89 puneau bazele televiziunii Timişoara Liberă. Îi compătimeşte pe cei care au ratat concertul despre care crede că va rămâne în anale, iar pe cei prezenţi joi seara în centrul Reşiţei îi îndeamnă să spere că experienţa nu a fost unică, aşa cum credea el însuşi, neîndrăznind să spere că se va repeta.

JCS-Ionel Ivaşcu

FOTO: Nedici Dragoslav