Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Materialul este unul prea scump, fapt ce ar putea fi cauza pentru care niciun constructor nu a venit la licitaţia pentru reabilitarea anvelopei fântânii cinetice din Reşiţa. Primarul Ioan Popa spune că este vorba despre o lucrare mică, în valoare totală estimată undeva la aproape 1,4 milioane de lei!

Şi chiar dacă este vorba doar despre o coajă, restul fiind deja reabilitat, nimeni nu s-a prezentat la licitaţie. Edilul mărturiseşte: „Din păcate, la lucrarea pentru fântâna cinetică, nu s-a prezentat nimeni! O s-o reanalizăm şi o rescoatem la licitaţie. E o lucrare mică, nu e o lucrare mare! Noi, practic, jos, în măruntaie, am lucrat, am schimbat tot, ţevi, camera de jos, tehnică, am schimbat tot ce trebuia. Noi vorbim de coaja exterioară şi de baza fântânii, s-o impermeabilizăm. (…) E o lucrare relativ uşoară. Cred că proiectantul ne-a dat nişte materiale de construcţii extrem de scumpe. Proiectanţii sunt tot cei din Cluj, care ne-au făcut Centrul Civic, şi avem aici dacă nu mă înşel o marmură neagră sau ceva de genul ăsta, care are un preţ destul de mare, o să revizuim cu băieţii noştri de la Investiţii lucrarea şi o scoatem din nou pe SICAP“.

Ce include proiectul? Păstrarea planimetriei și volumetriei originale a fântânii, reabilitarea parapetelor, suprafeţelor orizontale ale bazinelor și a soclurilor sculpturilor din bazinul inferior. Vor fi decoperatate placajele şi finisajele actuale, atât de pe plăci, cât şi de pe parapete și de pe toate straturile, până la suportul solid din beton armat. Vor fi curăţate, pasivizate şi tratate armăturile de oţel expuse, vor fi consolidate elementele din beton şi se va reface geometria structurii de beton prin reprofilări. Va fi nivelat stratul suport pentru realizarea hidroizolaţiei bazinelor şi se va realiza hidroizolaţia generală a fântânii.

Se prevede, de asemenea, placarea suprafeţelor cu piatră naturală, granit negru, de 4 centimetri grosime, fixat mecanic cu cleme inoxidabile cu ancore chimice şi cu mozaic lipit cu adeziv compatibil cu hidroizolaţia. Se va realiza rostuirea suprafeţelor de mozaic, vor fi tratate suprafeţele de piatră cu soluţie biocidantă, iar suprafeţele expuse şi vizibile – cu soluţie anti graffity. Vor fi înlocuite corpurile de iluminat existente cu altele noi, va fi înlocuită și izolată trapa de acces în camera tehnică a fântânii și va fi realizat unui gard detaşabil de protecție.

În același timp, se va înlocui grila din zona de admisie a apei spre pompare, hidroizolarea în zona de acces și în întreaga încăpere unde se află filtrul, realizarea accesului cu scara, dar vor fi realizate şi lucrări de reabilitare şi modernizare a încăperii.

JCS-A.M.