Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Primul film de lung metraj al regizorului Sabin Dorohoi va avea premiera mondială în cadrul festivalului de la Cottbus, pe 8 noiembrie, la ora locală 19!

„Pentru mine, prezența în festival reprezintă confirmarea că filmul este unul corect. N-o fi cel mai bun, dar sigur nu este unul slab!”, afirmă regizorul aflat în fața intrării în ceea ce denumește ca fiind „liga mare”. Până acum a călătorit mult cu scurtmetrajele sale, simțindu-se în largul său printre regizori în majoritate tineri. La Cottbus însă va fi unul dintre cei mai tineri printre colegii de breaslă obișnuiți ai festivalurilor de lung metraje. Toate au însă un început, Sabin sperând ca premiera de la Cottbus să însemne și parafarea unei înțelegeri cu un agent care să ducă filmul „Clara” sub ochii distribuitorilor.

Mica proiecție în cerc restrâns de la Cannes a aprins speranța marii premiere mondiale. Pe 22 mai, filmul a fost arătat oamenilor din domeniu care veneau și plecau după maxim 15 minute pentru că aveau de văzut zeci de filme într-un timp scurt. Printre cei invitați a fost și un reprezentant al festivalului de la Cottbus, care a stat mai mult decât se aștepta regizorul reșițean. „Când a plecat, a spus partenerului nostru german că vrea foarte mult să vadă tot filmul, fiindcă i-a plăcut și l-a considerat interesant. Încă de atunci s-a legat o speranță, iar promovarea a dat roade, pentru că filmul a fost văzut de cine trebuie.”, își amintește Sabin despre momentul de la care spera să bată palma cu un agent, iar filmul să fie văzut de reprezentanții cât mai multor festivaluri. Ulterior, au urmat multe prezentări, mai ales la marile festivaluri, unde anul acesta competițiile principale au ocolit nu doar filmele românești, ci și pe cele din această parte a Europei.

„Filmul este trimis de noi, ca artiști, la diverse competiții. Este înscris și apoi așteptăm răspunsul care, de multe ori, este negativ. În cele din urmă cineva te selecționează și ajungi în competiția oficială. După premieră, crește interesul agenților care, până atunci, nu te cunosc și sunt reticenți în a bate palma înainte să ai rezultate. Cam așa se întâmplă mai ales la primul tău film.”, am mai aflat de la regizorul care speră ca, la Cottbus, „Clara” să-și întâlnească agentul.

Sabin va fi la fața locului, unde își dorește să-i aibă alături și pe actorii din rolurile principale. Totul depinde însă de organizatori. În paralel, partenerii germani se ocupă, la rândul lor, de promovarea filmului în țara lor. Cât despre momentul când „Clara” va rula în cinematografele din țară, cu siguranță se va întâmpla anul viitor. „Poate vom reuși să ne legăm de o dată simbolică pentru familie, mame sau copii, pentru că este un film despre legătura dintre o mamă și copilul acesteia. Totul însă depinde tot de găsirea agentului!”, a încheiat Sabin Dorohoi.

JCS-Ionel Ivașcu