Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune unul dintre fraţii Bădăluţă, acuzat de primarul Ioan Popa că a ridicat o inestetică gheretă de tablă în Centrul Civic.

Cine-ar fi crezut că pe malurile Bârzavei există un clan Bădăluţă? Ei, bine, există, şi-n plus face şi afaceri chiar pe malul Bârzavei, pe fâşia de teren din faţa vechii, renovatei şi istoricei Gări de Sud. Şi cum administraţia reşiţeană s-a schimbat, suflul nou ar vrea să facă puţină ordine măcar acolo, în buricul târgului, unde ne vede toată lumea prin poze cu gunoiu-n drum. Cam asta voia primarul Ioan Popa să facă pe terenul pe care cresc afacerile fraţilor Bădăluţă.

Povestea, cu mult mai multe ramificaţii, curge în aval, împotriva curentului, pe Bârzava, în dreptul podului de la Hahn. Prima bucată de teren este în concesiune de la Primărie, pe care acum e ridicată o gheretă albastră cu un grafitti alb, de inspiraţie asiatică, în care mai funcţionează din când în când un aprozar. Primarul spune că omul n-are autorizaţie, însă aceste ne-a arătat lungul şir al documentelor prin care cu greu a obţinut, în instanţă, terenul. În spatele gheretei, vechiul birt al CFR-ului, a fost şi el dat în concesiune „clanului“, celălalt frate luându-l de fapt, de la soţie. La întrebările primarului, omul răspunde sincer: „Mi l-a dat fiindcă mă iubeşte!“. Primarul ne spune că nu e toaletă, omul ne-o arată, edilul spune că mizeriile se scurg în Bârzava, pârâtul ne arată canalizarea. Şi, uite-aşa, aflăm că, de fapt problema e că spaţiile sunt, de fapt, urâte. Mult prea urâte pentru demnul şi semeţul Centru Civic al Reşiţei, care ar atăta chiar bine, dacă n-ar fi plin de dale rupte şi dacă n-ar cădea în mijlocul lui un hotel Semenic. Dar, vorba unui Bădăluţă – înconjurat de un maldăr de documente înşirate pe jos – „nu toată lumea are bani să facă ce-a făcut Tăieţelu’ pe Timişoarei“.

De fapt, clădirea birtului, înconjurată acum de flori, e construită acolo de când e lumea, de CFR, fiind preluată acum de unul dintre fraţi, care l-a cârpit şi renovat pe propria cheltuială, fără să ceară vreo scădere de bir local, aşa cum putea. Şi dacă un Bădăluţă spune că problema pleacă de la culori, că tot e campanie, primarul dă vina pe buruieni… Angajaţii de la Întreţinere le-ar fi tăiat, dar nu le-ar fi putut lua de acolo, din cauza opoziţiei clanului. Cei doi Bădăluţă susţin, însă, că i-au lăsat. Ba mai mult, ar fi pus şi ei umărul la bătaie.

Şi cum toate pe lumea asta au un sfârşit, glasurile ridicate ale contraargumentelor, înconjurate de poliţişti locali, s-au stins în şoapta înţelegerii. Bădăluţă a bătut palma cu Popa, urmând ca lucrurile să-şi găsească o rezolvare paşnică. După plecarea lor, pe pod s-a aşternut o mare de porumbei…