CARANSEBEŞ – Dacă zilele trecute scriam de Comunitatea de Avere (fostul IFET, muzeu sau Arhive Naționale), azi trecem strada la Palatul Comunității de Avere (fostul IPEG, actual Formin)!
Ne scria recent un cititor fidel, medicul Sorin Pescariu, despre clădiri sau spații de interes public abandonate de zeci de ani! Reacția dumnealui venea în urma articolelor noastre despre stadioane sau clădiri din Caransebeș, aflate în paragină, unele devenite chiar pericol pentru trecători. „Întrebați-i măcar ce prevede legea când sunt clădiri, spații de interes public abandonate de zeci de ani! Sau nu e lege? Dacă nu e, hai să o facem! Dacă e, dar nu e bună, hai să o refacem!”, era reacția reputatului cardiolog originar din Dalboșeț, care trăiește acum în Timișoara, la articolele despre stadionul Caromet sau Comunitatea de Avere din Caransebeș.
Legi ar fi, doar că trebuie și puse-n aplicare. Spre exemplu, recent, la Caransebeș, consilierii locali au aprobat regulamentul privind stabilirea criteriilor de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului. Asta pentru că de la 1 ianuarie 2024, impozitele pe clădirile monument istoric neîngrijite sau degradate, în care se desfășoară activități economice, se majorează cu până la 500 la sută, în funcție de cât de degradată este clădirea. Și sunt destule astfel de clădiri în Caransebeș. Dacă zilele trecute scriam de Comunitatea de Avere (fostul IFET, muzeu sau Arhive Naționale), azi trecem strada la Palatul Comunității de Avere (fostul IPEG, actual Formin). O clădire impunătoare, cu doi proprietari: omul de afaceri Vasile Albulescu, care deține partea spre zona centrală, și soția senatorului Ion Mocioalcă, partea care include sediul CEC (fostul Platanu) spre strada C.D Loga. O clădire monument istoric, din care pică bucăți de tencuială și pe care proprietarii nu dau semne că ar fi interesați s-o renoveze. Asta deși Albulescu, spre exemplu, a renovat un palat în București, Palatul Suter, pe care l-a transformat într-unul din cele mai luxoase hoteluri din capitală.
Întrebat recent despre supraimpozitarea care vine de la 1 ianuarie 2024 inclusiv pentru Palatul Comunității de Avere, primarul Felix Bocean a precizat: „ La Formin există proprietar, stim cui să ne adresăm. Lui Vasile Albulescu i-am spus prietenește că o să vină supraimpozitarea și… Am discutat și de acces, să facem cumva un schimb de terenuri, să-i dăm lui în folosință partea din față, să luăm noi în folosință accesul de pe C.D. Loga, pentru a nu mai tranzita mașinile zona centrală de pavele, să intre prin spate.”
Așadar, în funcție de cât de degradat va fi considerat Palatul Comunității de Avere, de la anul, impozitul crește, acum fiind puțin peste 10 mii de lei anual. Chiar și mărit, n-ar fi cine știe ce sumă, în condițiile în care s-au băgat 7 milioane de euro în Palatul Suter pentru a fi transformat în hotel de 5 stele, nu-i așa? De altfel, pe site-ul Palatului Suter se face un titlu de glorie din premiul primit la categoria „Hoteluri cu o poveste de împărtășit”. Oare Palatul Comunității de Avere nu are și el povestea lui?
JCS-R.M.