Caraş-Severin, Romania

Şedinţa ordinară a forului decizional reşiţean s-a întrunit în ultima zi a lunii mai la Căminul Cultural din Moniom – singurul „sat aparţinător“, restul cartierelor mărginaşe ale municipiului purtând denumirea oficială de „localităţi aparţinătoare“ – consilierii trecând destul de uşor prin 40 de hotărâri grele pentru viaţa urbei, cum ar fi cele legate impozitele şi taxele locale, de taxele speciale sau de bilanţul şi soarta unor societăţi din subordinea autorităţii locale, şedinţa încheindu-se după nici două ceasuri şi jumătate, cu tot cu întârzieri şi pauză.

Oamenii adunaţi de speranţa în aleşii locali îţi spun imediat care le sunt problemele. Deşi plătesc impozite şi taxe la cote de municipiu, n-au gaz, n-au apă (chiar şi cea de fântână fiind nepotabilă!) şi n-au canalizare. „Plătim impozite şi n-avem nimic. Băsescu zicea că va face astfel ca nimeni să nu mai meargă în fundul grădinii, dar tot acolo ne ducem“, spune Sofia Mareş, o pensionară de 68 de ani, din Moniom.

Mulţumindu-le pentru că în sfârşit au venit şi la Moniom, Mircea Stiuj a exclamat: „Am văzut şi noi ce înseamnă consiliu local: ceartă ca la noi în familie şi… mai multe“.

Poate că, după plecarea luxoaselor maşini ale consilierilor, vitele şi gâştele n-au mai rămas în drum, dar gunoiul tot în şanţul de la marginea drumului era…

Care sunt problemele comunității din Moniom?

Petru Peia„În primul rând, canalul din stânga și din dreapta căii ferate este înfundat. S-au făcut tot felul de adrese, până și la Timișoara, dar nu s-a rezolvat nimic. Apoi este apa, care nu este niciodată potabilă, pentru că probabil s-a ridicat pânza freatică. Ar mai fi și lipsa gazului, dar pădurea cade pe noi…“, ne spune Petru Peia, pensionar.

 

Adrian Mager„Sunt mai nou aici, dar subscriu problemelor sesizate de oameni. Am fost ajutat de către primărie și probabil că vom mai fi ajutați, și nu cred că vor fi probleme. Cât despre prezența consilierilor aici, cred că este benefică, pentru că oamenii le pot spune direct problemele pe care le au“, este de părere Adrian Mager, preotul paroh.

 

Mircea StiujMircea Stiuj adaugă că „problemele cu canalizarea, cu lipsa apei potabile, cu faptul că s-au luat banii pe un pod care nu este nici acum terminat. Și dacă e cald și uscat, să vedeți ce praf este, oamenii riscă să facă silicoză. Sperăm ca prezența lor aici să fie de bun augur.“

 

 

Sofia Mareș„Toate țevile de canalizare se scurg în stradă! E bine că au venit și aici, să spună fiecare ce-l doare! N-avem canalizare, n-avem apă, că nu toată lumea are fântână-n curte. Atât ne trebuie: canalizare, apă, drum, că suntem la doi pași de Reșița și stăm mai rău decât la sat“, încheie Sofia Mareş.

 

 

Antoniu Mocanu