CARANSEBEŞ – Ca-n fiecare primăvară, înaripatele creează un disconfort major, prin zgomot și mizerie, în cel mai mare parc din zona centrală a Caransebeșului, dar nu numai. Primăria a încercat să rezolve problema și a montat aparate care să le alunge, imitând sunetele scoase de păsările de pradă. Doar că ciorile s-au prins și n-au prea plecat din vârful secularilor platani, acolo unde și-au construit zeci de cuiburi!
S-a discutat despre asta și în ultima ședință de consiliu local, când liberalii Purdescu și Paica l-au abordat pe primarul Felix Borcean: „Pentru păsările din parc mai avem vreo soluție? Creează un disconfort mare și la locurile de joacă. Nu putem să le distrugem cuiburile cu pompierii?“
Edilul le-a explicat, spre nedumerirea lor, că ciorile sunt protejate prin lege și orice atac la cuiburi înseamnă dosar penal. „Nu avem voie, e dosar penal, întrebați o organizație din asta de protecție a mediului și o să vedeți ce vă spune. Ce putem noi face mai mult decât soluția asta care e non-invazivă, adică dacă ar funcționa, ar pleca singure, nici eu nu vreau să fie plin de ciori acolo, dacă găsiți o soluție… Nu putem tăia copacii, sunt deja toaletați!“
Așa că nu rămâne decât să se aștepte ca platanii să înfrunzească și să mai oprească din „bucuriile“ care aterizează pe dale, pe bănci sau, ca să fie cu noroc, pe haine.
Trebuie precizat că, prin lege, este interzisă deteriorarea, distrugerea şi/sau culegerea intenţionată a cuiburilor şi/sau ouălor din natură. O astfel de inițiativă constituie infracţiune şi se pedepsește cu dosar penal. Cioara este considerată un sanitar gratuit, pentru că se hrăneşte cu rozătoare şi hoituri, iar cuiburile ei servesc și altor specii de păsări, de aceea este protejată prin lege în România și nu poate fi vânată fără autorizație de la Ministerul Mediului.
JCS-R.M.