Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pe parcursul acestei luni, Direcția Silvică încheie parteneriate cu comunitățile locale.

Una dintre prioritățile Direcției Silvice Caraș-Severin pentru anul 2017 o reprezintă alocarea lemnului de foc pentru comunitățile locale de pe raza de activitate, până în data de 31 martie urmând să fie încheiate parteneriate cu cel puțin 20% dintre acestea, identificate ca fiind strict dependente de lemnul de foc, provenind din fondul forestier, proprietate publică a statului, administrat de Regia Națională a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică.

„De asemenea, până la data de 31 august, încă 30% din comunitățile locale vor avea încheiate acorduri de parteneriat cu unitatea noastră, ceea ce înseamnă 50% din comunitățile locale dependente de lemnul de foc“, a declarat Dan Câmpan, purtătorul de cuvânt al instituției.

Volumul prevăzut în parteneriat pentru a fi pus la dispoziția comunităților locale din activitatea de exploatare în regie proprie a Direcției Silvice va fi eșalonat lunar, în funcție de ritmul exploatării, urmând ca volumele disponibile să fie aduse la cunoștința primăriei respective.

Dacă în termen de 30 de zile, acestea nu se achiziționează de către persoanele fizice de la nivelul comunității locale, atunci se vor valorifica altor beneficiari. Volumul aproximativ de lemn de foc ce va fi alocat astfel comunităților locale în anul 2017 este de 30.000 de metri cubi, provenind din volumul de 90.000 alocat ca și cotă de masă lemnoasă Direcției Silvice, pentru exploatarea în regie proprie, conform prevederilor Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin H.G. 617/2016. Lemn de foc mai poate fi achiziționat de la operatorii economici care achiziționează masă lemnoasă pe picior de la Direcția Silvică din Caraș-Severin, volumul total pus la dispoziția acestora în anul 2017, prin licitație, fiind de 617.000 de metri cubi“, a adăugat Câmpan.