Caraş-Severin, Romania

ORAVIȚA – Ministerul Mediului se face că nu cunoaște obligațiile României în convențiile internaționale. Am desprins această idee dintr-un comunicat primit din partea GEC Nera cu privire la proiectul de secare a râului Belareca!

Cursul de apă traversează aria naturală protejată de interes național cu același nume, care corespunde categoriei I IUCN, fiind rezervație naturală forestieră de tip științific. „Ministerul Mediului, în loc să facă dezbaterile publice impuse de lege în localitățile cele mai afectate precum Mehadia, Plugova si Globu Rău, face o evaluare de mediu doar la minister. A decis absolut arbitrar să excepteze proiectul de secare a râului Belareca de la articolele esențiale din legea 292/2018 și procedura din anexa 5 a acesteia. Cerem Ministerului Mediului să consulte publicul din localitățile interesate conform legii amintite și în conformitate cu Convenția de la Aarhus.”, aflăm din comunicatul semnat de Doina Mărgineanu, consilierul GEC Nera pentru relații publice.

Pe parcursul anului trecut, GEC Nera a cerut o verificare din partea Corpului de Control al ministrului Mediului a excavațiilor ilegale produse în tuful calcaros din rezervația Cuptor – Brădișoru de Jos, administrată de Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate (ANANP ). „Identificarea excavațiilor s-a făcut atât în teren, cât și cu ajutorul aplicației Atlas de pe pagina ministerului. Ambele identificări au confirmat că s-a excavat într-o arie naturală protejată. Ministerul nu a ținut cont de argumentele probate cu aplicația proprie. Verificarea din partea Corpului de Control și un răspuns din partea ministerului la sesizarea GEC Nera nu au avut loc niciodată!”, se încheie comunicatul semnat de Doina Mărgineanu. GEC Nera a sesizat ulterior Corpul de Control al primului ministru. Fără succes însă!

JCS-Ionel Ivașcu