Caraş-Severin, Romania

Copiii de vârsta Mirunei adoră plimbările cu prietenii, filmele şi mai ales jocurile pe calculator; însă ea preferă să rezolve cele mai dificile probleme de matematică. „Munca acestei eleve deosebite se întinde pe parcursul a ani de zile. Rezultatul obţinut anul acesta nu este o întâmplare, ci o altă dovadă că Miruna Ciulu are un viitor strălucit în faţă şi că inteligenţa sa, dovedită prin faptul că nu a avut nici o notă de 9 în viaţa sa, împletită cu dragostea de matematică aduc satisfacţii majore şi meritate totodată“, ne-a spus Susana Simulescu, profesorul de matematică al Mirunei.

Deşi are 33 de ani de catedră, dascălul recunoaşte cu mândrie că un astfel de copil este întâlnit o singură dată în carieră şi că au fost situaţii în care olimpica şi-a depăşit profesorul în rezolvarea unor anumite probleme întâlnite în culegerile de matematică.

Un copil timid, cu un zâmbet delicat pe faţă şi în privire, Miruna ne-a povestit ce înseamnă pentru ea rezultatele sale (locul I pe ţară la Olimpiada de Matematică şi medalie de aur în clasa a V-a, medalie de bronz în clasa a VI-a, medalie de argint plus o menţiune din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice în clasa a VII-a, iar anul acesta un onorabil loc III la Olimpiada Naţională de Matematică).

„Acestea sunt rezultatele la concursurile naţionale, însă am mai participat şi la competiţii judeţene şi interjudeţene. Pentru asta muncesc destul de mult, am renunţat poate şi la prieteni, dar şi la alte lucruri pe care fetele de vârsta mea le fac. Nu există nici o urmă de regret pentru că fac ceea ce îmi place“, a spus cel mai bun matematician de clasa a VIII-a din judeţ. Cu toate acestea, deşi matematica nu mai are multe secrete pentru ea iar mama sa predă această materie, Miruna Ciulu nu vrea să devină profesor de matematică. Mai mult, ne-a mărturisit senin că dacă România nu-i oferă o variantă reală, îşi va căuta şansa peste hotare.

Anca Preda