Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Primarul Felix Borcean l-a reinstalat la cârma Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC) pe Adrian Cican, după ce mandatul scurt al fostului manager Călin Grozăvescu a încetat odată cu starea de urgență. Chiar și așa, edilul a declarat într-o conferință de presă că noul mandat al lui Cican ar putea fi cel mai scurt din istorie, dacă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, îl revocă încă o dată din funcție!

Mai ales că Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care își exercită și pe perioada stării de alertă atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în spitale. O astfel de ipoteză, de revocare a lui Cican, a fost catalogată de edil drept o mare prostie. „Cel puțin la prima vedere, acest interimat va fi unul din cele mai scurte din istorie, ne așteptăm la lucrul acesta, deși există și perspectiva unei mențineri în fruntea managementului spitalului din Caransebeș pe o perioadă mai îndelungată, așa cum apare în decizia pe care am emis-o ieri cu aplicabilitate începând de astăzi. Dacă ministerul și-a arogat această prerogativă de a menține controlul managerial asupra spitalelor din România, există și posibilitatea de a fi numit din nou un alt manager sau același care a fost până în prezent la conducerea spitalului. Din punctul meu de vedere este o mare prostie, o joacă de-a spitalul, o joacă de care pe care în condițiile în care lucrurile mergeau într-o direcție foarte bună. Mi se pare că toată această joacă este de natură politică, să plantăm oamenii noștri acum cât putem și să deținem controlul total. Este o greșeală, o tâmpenie, o stupizenie să faci astfel de schimbări într-o perioadă de criză pe care am traversat-o mai mult decât onorabil. Încă mai am o undă de îndoială că ministrul Sănătății poate nu va da acest ordin de revocare, de a se juca uite managerul, nu e managerul la spitalul din Caransebeș. Nu poți tu minister să-mi impui linia și eu să dau banii, este o tâmpenie, nu pot să accept lucrul acesta. Cican va reveni oricum, va fi partea a treia, a patra, cine știe. Eu am dat dispoziția înainte de ordonanța de guvern, iar mandatul lui Călin Grozăvescu se încheia când înceta starea de urgență. Dacă vine alt ordin, nu ne legăm de masă aici”, a explicat Felix Borcean.

În stilu-i deja caracteristic, Adrian Cican a lansat atacuri virulente la adresa celor care, în opinia sa, stau în spatele revocării, ministrul Marcel Vela și șeful Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, subiecte asupra cărora vom reveni. Mai mult, proaspătul manager a spus despre actualul Guvern că a dat ordonanța prin care s-au preluat spitalele la fel ca un alt Guvern, adică “noaptea ca hoții”. Potrivit lui Cican, dispoziția prin care a fost din nou numit la conducerea spitalului a fost dată înaintea ordonanței de guvern, iar dacă ministrul Sănătății îl va revoca din nou se va alege cu dosar penal pentru abuz în serviciu. „Starea de alertă a intrat în vigoare azi-noapte. Există în ordonanță un conflict între legi. Luni, când va fi publicată în Monitorul Oficial starea de alertă va intra în coliziune cu această ordonanță de urgență care prevede preluarea tuturor spitalelor de Ministerul Sănătății, se încalcă Constituția și se bulversează întreg sistemul sanitar. Era logic ca domnul primar să emită o dispoziție cu efect din data de 15, ora 0, spitalul nu putea rămâne necondus. Ministrul Sănătății dacă va emite un ordin de revocare a mea, nu e o amenințare, face abuz în serviciu, intră în latura penală. Spitalul este cobaiul actualei guvernări, ceea ce nu știu dacă nu va duce la pierderi de vieți omenești, instabilitatea în sistemul de sănătate va naște monștri. Așteptăm să vedem, emite ministrul Sănătății ordin pentru revocarea mea din funcție în urma ordonanței, corecte, o respectăm, dacă-l face dispoziția domnului primar nu mai are efecte”, a precizat și managerul SMUC, Adrian Cican.

Momentan, dinspre Ministerul Sănătății nicio reacție…