Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Managerul Adrian Cican a reacționat după ce 33 de medici din Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș i-au cerut să demisioneze!

Adrian Cican avea încă de luni informații despre demersul medicilor, iar o zi mai târziu i-a și parvenit solicitarea acestora, prin care-i cer să demisioneze. Cican spune că demersul celor 33 de medici survine în urma încercărilor lui de a devoala sistem medical paralel din spital, pe alocuri chiar mafiot, care a lăsat găuri mari in bugetul instituției. „Am văzut că sunt deranjați că studiile mele nu corespund cu ale dânșilor, ei fiind cu studii care exced partea dumnezeiască a lucrurilor, adică sunt mai presus de oricine, noi ceilalți suntem nimeni în drum dacă nu avem studii de medicină. Nu am vrut să ajung la acest Jihad împotriva dânșilor și a sistemului mafiot, care excede cadrul legal, privind ceea ce au făcut dânșii în ultimii 18 ani prin acea societate medicală civilă, prin care au decontat banii în buzunarele lor. Dânșii spun că eu sunt foarte contondent verbal, dar eu îmi susțin cu probe când spun că s-au întâmplat anumite lucruri, gen șpăgi, gen bonusuri primite de dânșii și le voi face publice din reclamațiile înregistrate la spital de la pacienți sau rudele acestora, oameni distruși pe viață. Dânșii spun că aduc venituri la spital, fals și mincinos. În ultimii 3 ani, SMUC, prin prestațiile anumitor medici, nu a făcut contractul cu Casa ca să obțină venituri. Trebuiau să-și ceară scuze anumiți medici, în general cei care au semnat petiția, că în ultimii 18 ani și-au permis să ia banii din buzunarul pacienților și să-i bage în al lor personal”, a precizat Cican.

Managerul spitalului caransebeșean s-a referit și la gărzile medicilor și a anunțat că de acum înainte nu va mai plăti gărzile la domiciliu. Mai mult, Cican i-a acuzat din nou pe unii medici că au cabinete pe secții, iar pacienții stau înghesuiți în saloane. „Suntem acuzați pentru sutele de ore de gardă în care dânșii sunt ostracizați, fac eforturi. Nu. Ei sunt plătiți, iar când dorm acasă sunt plătiți pentru gărzi la domiciliu pe care le voi tăia, spitalul nu e obligat să-i țină acasă să doarmă pe banii contribuabilului. Mi se reproșează gesturi imtempestive, de forță. Da. La dânșii nu se poate decât așa, având în vedere că sunt o castă care-și iau apărarea la mârșăvii. E inacceptabil ca fiecare medic să aibă cabinet pe secție, neavând acest drept, iar pacienții să stea 4-5 în salon, doar șeful de secție are drept la acest cabinet. Dânșii, cu nerușinare, au cabinet, dr. Borcean, dr. Miculescu, dr. Marinescu, acei elefanți sau dinozauri din medicină”, a spus Cican.

Acesta a combătut și alte reproșuri care i se aduc în scrisoarea deschisă a celor 33 de medici: „Despre sistemul Hipocrate spun că nu mi-am permis să iau șpagă pentru acel sistem și mi-am permis să reziliez contractul ca să înjumătățesc costurile, iar cel de acum funcționează bine, doar că unii doctori nu știu decât să șteargă praful de pe calculatoare. Mi se reproșează că am demontat un aparat radiologic care funcționa și am pus unul care nu funcționează. Mint cu nerușinare, în frunte cu medical radiolog, care și-a permis ca în ultimii ani să funcționeze în regim privat, să nu autorizeze două aparate pneumologice radiologice, să folosească ilegal, fără autorizație de funcționare, aparatele de radiologie dentară. Mi se reproșează nefuncționarea lifturilor, Doamne Dumnezeule, funcționează trei din șase și acum se fac ultimele demersuri pentru cel de-al patrulea. Cican este vinovat că în ultimii 20 de ani nu au funcționat aceste lifturi sau Cican e vinovat că le pune acum în funcțiune? Se vorbește de cumpărarea unei fabrici de oxigen. Minciună nerușinată. O vom avea în chirie pe șapte ani, după care va veni în proprietatea spitalului. Chiria e la jumătate de preț față de cât cheltuim acum lună de lună pentru cumpărarea oxigenului”.

Cican spune că știe de unde vine supărarea medicilor. „Că dânșilor nu le convine că voi înființa acel ambulatoriu, fie că vor face greva prostiei în jurul spitalului. E inuman ca tu ca medic care ai contribuit la distrugerea acestui spital, să vii acum să spui că ti se defăimează imaginea, a dânșilor oricum era defăimată. În ultimii ani, dl Borcean, șef de secție, președinte al Colegiului Medicilor, mare prezident de comisie care punea batista pe țambal în anumite cazuri de malpraxix, așa zice presa, nu eu, și-a permis să țină o structură funcțională a spitalului cu 12-16 paturi în plus față de structura avizată de minister. Marele ginecolog Muntean, ani de zile director medical, manager, a avut paturi în plus care nu erau autorizate. Am dat afară CT-ul privat, sunt nemulțumiți pentru că foarte mulți medici și personal medical erau angajați atât la stat, cât și acolo la privat, în același timp, în același program orar”.

Mesajul managerului Adrian Cican pentru contestatarii săi, chiar și pentru cei mai tineri, este unul tăios: le așteaptă demisia, iar spitalul nu va plânge după ei. „Bineînțeles că nu îmi voi da demisia, o aștept eu pe a lor, pentru că avem înlocuitori de foarte bună calitate și profesioniști. Nu ne vom plânge dacă dânșii își vor da demisia în bloc și nu va plânge nimeni după ei dacă pleacă. Eu nu îmi voi da demisia până nu înființez ambulatoriul, până nu voi demasca măgăriile și sistemul mafiot de la spital. Când semnezi alături de ei, înseamnă că susții acea mentalitate, că ai aceleași trăsături. Dacă s-au asociat cu unii elefanți și dinozauri și au semnat, înseamnă că au aceleași trăsături, de trompă, de copite, de urechi mari”, a concluzionat managerul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș.

JCS-R.M.