Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Primarul din Moldova Nouă așteaptă în continuare un raport al Corpului de Control al Prefecturii. Deocamdată a primit o notă care nu spune ceva concret!

Urmare a celor semnalate de reprezentanții Asociației „Clisura Dunării“, atât în stradă, cât și prin intermediul unei petiții, prefectul Ioan Dragomir a trimis o comisie a Corpului de Control la Moldova Nouă, pentru a verifica la fața locului modul de respectare al prevederilor legale la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024. La finalul controlul inopinat, efectuat în data de 1 februarie, a fost întocmită o notă de constatare, care radiografiază modul în care s-a ajuns la creșterile semnificative ale unor impozite și taxe. Cum documentul nu conține interpretări sau concluzii, primarul Ion Chisăliță așteaptă un Raport de control, care să se pronunțe explicit asupra modului în care a acționat Primăria. „Convingerea mea este că, vizavi de lege, proceduri și ce a mai trebuit legat de taxe și impozite, totul a fost ca la carte, chiar dacă nu s-a întâmplat ceea ce am vrut eu, ca taxele să rămână la minimum minimorum posibil pentru 2024!“, a declarat primarul Ion Chisăliță.

După cum se precizează în nota de constatare, primarul a supus de două ori Consiliului Local, în mai și octombrie 2023, un proiect de hotărâre privind indexarea impozitelor și taxelor locale cu 13,8% (rata inflației), care nu a întrunit însă majoritatea absolută de voturi necesare adoptării. Cum până în 28 decembrie nu a fost adoptată o altă hotărâre în acest sens, subiectul a trecut sub incidența unei prevederi a Codului Administrativ, care impune aplicarea nivelurilor maxime de majorare la anumite impozite și taxe.

Au făcut copy-paste

A urmat, după cum se știe, protestul Asociației „Clisura Dunării“ și solicitarea adresată Primăriei de către senatorul Adrian Torma în numele a șase consilieri locali PSD și PRO România, de a fi anulate „toate taxele locale, an fiscal 2024, către firmele private de pe raza orașului Moldova Nouă“. În condițiile în care primarul Ion Chisăliță nu a dat curs acestei solicitări, pe considerentul că legal nu o poate face face, aceiași consilieri care anul trecut respinseseră proiectul primarului privind indexarea cu 13,8%, l-au reinițiat săptămâna trecută drept inițiativă a lor și l-au adoptat, având majoritate, în ședința din 12 februarie. „Au făcut copy-paste după proiectul de hotărâre făcut de mine anul trecut, care fost depus în termen legal. Ei l-au depus acum în afara acestui termen, pentru că legea prevede că taxele și impozitele se stabilesc până în data de 28 decembrie, a anului anterior aplicării lor. L-au votat în februarie, iar hotărârea a fost transmisă Prefecturii fără contrasemnătura de legalitate a secretarului general, însoțită de o anexă în care acesta explică motivele pentru care nu a semnat.“, a adăugat Ion Chisăliță.

Cum documentele de la Moldova Nouă trebuie să fi ajuns deja la Reșița, în atenția Serviciul Verificarea Legalității Actelor, a Aplicării Actelor Normative și Contencios Administrativ din cadrul Instituției Prefectului, un punct de vedere privind legalitatea sau lipsa acesteia urmează a fi formulat și comunicat, cu siguranță, cu maximă celeritate.

JCS-Walter Fleck