Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Convocaţi în şedinţă de urgenţă pentru a-şi exprima votul referitor la proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, senatorii au respins în această după-amiază proiectul!

Dealtfel, votul senatorilor a fost urmărit „în direct“ cu sufletul la gură de foarte mulţi români, şedinţa fiind online. Majoritatea şi-au exprimat votul telefonic, cum a făcut-o şi senatorul PSD de Caraş-Severin, Ionuţ Chisăliţă, care a făcut o declaraţie la cald pentru CAON, imediat după ce proiectul de lege a fost respins: „Am votat în plenul Senatului «pentru» raportul de respingere a proiectului de lege privind înfiinţarea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Practic, a fost un vot împotriva unui proiect de lege care nu are ce să caute în Parlamentul României, fiind un proiect iniţiat de senatorii sau de parlamentarii UDMR. Dealtfel, PSD a fost singurul partid care, de-a lungul istoriei sale parlamentare, a votat împotriva unor astfel de proiecte, fiind un partid consecvent din acest punct de vedere. Nu cred că vreodată se va pune problema înfiinţării unui astfel de Ţinut Secuiesc în România“.

Faptul că proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, fără dezbateri, a stârnit polemici politice aprinse. Practic, adoptarea tacită înseamnă că legea nici nu ajunge pe ordinea de zi pentru a putea fi adoptată sau respinsă și trece de prima cameră a Parlamentului fără să fie votată de deputați.

Încă înainte de a intra în plenul Senatului pentru a-şi exprima votul, Chisăliţă a reamintit pe pagina sa de Facebook că PSD nu a votat şi nici nu va vota vreodată un asemenea proiect: „Pentru cei care încearcă să agite spiritele le amintesc că PSD a fost singurul partid care nu a votat în 2005 un asemenea proiect. Spre deosebire de PNL, PD, UDMR! Vă asigur că niciun parlamentar PSD nu va vota un astfel de proiect!“.

Pisica neagră a fost aruncată de la un partid la altul, politicienii ieşind cu declaraţii la televiziunile naţionale, asta după ce preşedintele Klaus Iohannis a acuzat PSD că „luptă să dea Ardealul ungurilor“. Fiind cameră decizională, Senatul a respins proiectul de lege care a inflamat spiritele politicienilor, dar şi pe cele ale românilor.

JCS-Alexandra Gorghiu