CARANSEBEȘ – Unul dintre acestea, zidul vechii cetății, a fost descoperit zilele trecute pe strada Traian Doda de firma care execută lucrările de modernizare a rețelelor de apă și canalizare!
Mai exact, potrivit specialiștilor de la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, este vorba de zidurile cu o vechime de 700 de ani, care alcătuiau sistemul de apărare al cetății medievale Caransebeș.
„Zidurile de apărare aveau o lățime de 3 metri, iar în fața acestora se aflau trei rânduri succesive de palisade (întăritură făcută în scopuri militare, din trunchiuri de copaci așezate orizontal sau din pari groși înfipți în pământ), formate din stâlpi de stejar ascuțiți. Aceste palisade au fost montate în apropierea șanțului de apărare care avea o lățime de 7 metri și o adâncime de 5 metri, care nu permiteau dușmanului să pătrundă în interiorul cetății. Stâlpii de stejar care constituie palisada cetății vor face parte din patrimoniul muzeului din Caransebeș.”, spun arheologii muzeului, care vor supraveghea în continuare lucrările la rețelele de apă și canalizare.
Cetatea Caransebeșului este menționată în documente încă din secolul al XIII-lea, iar sistemul de apărare descoperit pe strada Traian Doda este asemănător cu cele ale Cetății Timișoara sau cea de la Alba Iulia.
JCS-L.A.