REȘIȚA – Sunt vizați amatorii care împodobesc drumul ocolitor al Reșiței cu deșeuri aruncate aiurea. Adică cetățeni certați cu bunul simț, pe care Poliția Locală îi „premiază” cu amenzi care încep de la 100-300 de lei și pot urca până la 20.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 70.000 de lei pentru firme!
Anul acesta, la capătul a 181 de acțiuni, polițiștii locali au acordat 201 asemenea „premii”, în valoare de aproape 340.000 de lei și au fost asanate 15 „haldine” improvizate. Am reținut asta din răspunsul dat de Poliția Locală ca urmare a articolului „Centura orașului, împodobită cu deșeuri”, publicat pe 15 septembrie, prin care solicitam punctul de vedere al autorităților. „În vecinătatea șoselei, sunt gospodării individuale care au obligația de a încheia cu operatorul de salubritate contracte prin care deșeurile sunt ridicate periodic. Vor fi somați cei care nu dețin astfel de contracte și vor fi dispuse sancțiuni conform HCL 60/2020!”, am reținut din răspunsul semnat de șeful Poiției Locale Reșița, Alexandru Ciati. Acesta dă asigurări că instituția pe care o conduce va continua să stea cu ochii pe cei certați cu bunul simț atât prin personalul propriu, cât și cu ajutorul camerelor de supraveghere.
Am solicitat și punctul de vedere al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) Caraș-Severin, instituție care monitorizează curățenia localităților și modul cum autoritățile locale gestionează deșeurile. „Garda Națională de Mediu poate impune măsuri specifice de remediere și, dacă este cazul, aplică amenzi conform prevederilor legale.”, reținem din răspunsul semnat de comisarul șef al GNM Caraș-Severin, Remus Blujdea.
Garda de Mediu face controale atât planificate, cât și „surpriză” la UAT-urile din județ, dar și la operatorii de salubritate și la firmele care generează sau dețin deșeuri. „Persoanele fizice se sancționează cu amendă de 30.000-54.000 de lei, respectiv 50.000-70.000 de lei persoanele juridice, pentru abandonarea, aruncarea și ascunderea deșeurilor, dar și pentru eliminarea, deținerea și păstrarea lor în afara spațiilor autorizate ori incendierea sau îngroparea deșeurilor. Dacă sunt puse în pericol mediul înconjurător sau viața, sănătatea ori integritatea corporală a oamenilor, pedeapsa este închisoare de la unu la cinci ani sau amendă.”, se mai arată în răspunsul GNM Caraș-Severin.
JCS-Ionel Ivașcu