Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Aflată într-o situație financiară delicată, Episcopia Caransebeșului primește ajutor de la Compania Națională de Investiții, instituție aflată în subordinea ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea, cel care a fost primit, înainte de al doilea tur al prezidenţialelor, de episcopul PSS Lucian.

În cazul în care vor ajunge în conturile Episcopiei, fondurile în valoare de 2,8 milioane lei vor fi canalizate către restaurarea Centrului Eparhial care, potrivit fețelor bisericești, afectează demnitatea urbană și reprezintă un risc pentru cei care trec prin zona centrală a Caransebeșului. Clădirea se află într-o avansată stare de degradare, plafonul este susținut de stâlpi și grinzi de fier pentru a nu se prăbuși, pereții sunt crăpați.

„Clădirea se află într-o avansată stare de deg radare, plafonul este susținut de stâlpi și grinzi de fier pentru a nu se prăbuși, pereții sunt crăpați. La fel, exteriorul clădirii, cu ornamentele baroce picate și tencuieli căzute. Restaurarea clădirii constă în reabilitarea ei structurală și de rezistență, precum și punerea în valoare a arhitecturii de secol XIX. Suma aprobată este de 2,8 milioane lei, conform devizului întocmit de arhitectul abilitat pentru monumente istorice Ioana Mihăiescu“, au precizat reprezentanții Episcopiei.

Aceștia au mai spus că lucrările vor fi demarate imediat ce va fi obținută autorizația de construcție și vor fi finalizate în 12 luni. Palatul Episcopal este una dintre cele mai vechi clădiri din Caransebeș, în 2015 aniversând 150 de ani de existență. Declarat monument istoric de importanță majoră, imobilul adăpostește importante obiecte de patrimoniu cultural bisericesc, ceea ce face și mai necesară reabilitarea acestuia.

„Arhiva Episcopiei conține documente privitoare la viața religioasă și națională a românilor bănățeni încă de la începutul secolului al XVIII-lea. Biblioteca Eparhială deține un fond curent de peste 30 de mii de exemplare de cărți dar și un fond special de carte veche de 4971 de exemplare, foarte multe din secolele XVI și XVII, izvoare istorice și valoroase surse de documentare pentru trecutul întregului Banat. Mai mult, există și o colecție de artă bisericească cu expoziție permanentă, cu icoane și cărți de cult foarte vechi“, ne-au declarat oficialii Episcopiei, potrivit cărora la parterul imobilului reabilitat se intenționează și amenajarea unui muzeu al Episcopiei Caransebeșului.