CARAŞ-SEVERIN – Preşedintele Consiliului Județean Caraş – Severin, Silviu Hurduzeu, a avut marți un dialog cu investitorii de la Arsenal Reşiţa privind revitalizarea industriei de apărare!
Silviu Hurduzeu a discutat cu reprezentanţii asocierii Arsenal Reşiţa (filială a Companiei Naţionale Romarm) – TOR International (companie britanică), însoţiţi de David James Edmondson, reprezentant al Ambasadei Marii Britanii în România, şi de prefectul judeţului, Ioan Dragomir.
În cadrul întâlnirii, Hurduzeu a subliniat importanţa revitalizării uzinei mecanice din Reşiţa, un obiectiv esenţial în planul de reindustrializare judeţean. „Am dorit această întâlnire cu reprezentanţii Arsenal Reşiţa şi TOR International pentru a discuta cum poate Consiliul Judeţean să sprijine acest demers de revitalizare a uzinei mecanice. Cărăşenii au ales un model economic de dezvoltare care are în centrul său reindustrializarea şi, de la nivelul Consiliului Județean, vom face toate eforturile administrative la care ne-am angajat. Există două veşti bune după întâlnirea cu cei implicaţi la Arsenal Reşiţa. Pe de o parte, s-au făcut investiţii în partea de retehnologizare şi logistică. Pe de altă parte, există o primă comandă care a fost deja plătită şi uzina începe să funcţioneze. Arsenal beneficiază de un context favorabil. Este esenţial că Reşiţa să fie parte a acestei noi reaşezări!”, a declarat Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş- Severin.
Vor parteneriat pe termen lung
În cadrul întrevederii, reprezentanţii companiei britanice TOR International, care a înfiinţat o sucursală şi în România, au insistat pe ideea unui parteneriat de lungă durată cu Romarm. Intenţia este ca la Arsenal Reşiţa să se producă muniţie de război la standarde NATO. „Date fiind evoluţiile geopolitice, militare şi de securitate, există un deficit însemnat al producţiei industriale pe zona de apărare. România are tradiţie în producţia de armament şi are specialişti. Dorinţa este de a revitaliza, la Reşiţa, o uzină care funcţiona bine la un moment dat şi să facem acest lucru la standarde de calitate actuale. Dorim un parteneriat pe termen lung.”, a declarat Neil Smith, reprezentant TOR International.
Directorul Arsenal Reşiţa, Ioan Narcis Chisăliţă, a reiterat progresele înregistrate la Arsenal Reşiţa pe parcursul anului 2024, punctând investiţiile în infrastructură, logistică şi utilaje. Mai mult, s-a vorbit şi despre o colaborare cu Artrom Steel Tubes, care ar urma să livreze oţelul necesar producţiei de obuze. „Prin natura activităţii noastre, nu putem intra în detalii foarte mari privind activitatea efectivă de la Arsenal Reşiţa. Cert este însă că am început să producem şi că există cerere pe piaţă. Ne aşteptăm ca, după adoptarea Strategiei europene privind industria de apărare, să existe contracte de lungă durată. Iar acest lucru se va vedea şi când vine vorba de creşterea numărului locurilor de muncă. Din perspectivă strategică, este foarte bine că România – inclusiv prin Arsenal Reşiţa, filială a Romarm – va participa la acest efort colectiv.”, a declarat directorul Ioan Narcis Chisăliţă.
În paralel, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pregăteşte Strategia Națională pentru Industria de Apărare 2024-2030, aflată în avizare până la 21 noiembrie. Această strategie va permite dezvoltarea cooperării cu partenerii europeni şi nord-atlantici, oferind industriei naţionale acces la tehnologii moderne şi proiecte inovative pentru producţia de produse militare de calitate.
JCS-Denis Dutca