CARAŞ-SEVERIN – Potrivit Autorităţii Electorale Permanente am fi aştepaţi 256.875 la urne! Acesta este numărul cetăţenilor cu drept de vot din judeţ, la data de 1 martie, potrivit datelor cuprinse în Registrul electoral, document actualizat lunar în baza actelor de stare şi de evidenţă a populaţiei!
Comparând această cifră cu cea rezultată în urma Recensământului Populaţiei şi Locuinţei care vorbeşte de 246.588 de persoane rezidente (incluzând populaţia cu vârsta de până în 18 ani), am pune cel mai probabil diferenţa pe seama mobilităţii populaţiei. Datele nu se suprapun nici la nivelul localităţilor, astfel că dacă în Reşiţa sunt, conform recensământului, 58.393 de locuitori, potrivit listei electorale, la un ipotetic vot de duminică ar fi aşteptaţi 68.811 alegători, pentru care ar trebui pregătit un număr corespunzător de buletine de vot. Cel mai interesant caz îl reprezintă cel al comunei Brebu Nou, cu 166 de locuitori rezidenţi şi 263 alegători pe listele electorale.
La nivel naţional vorbim de 19.053.815 de persoane rezidente faţă de 18.065.718 de alegători, dintre care 57% în mediul urban. Acestora li se adaugă 822.082 de deţinători de paşaport CRDS (cu menţionarea statului de domiciliu), alegători care pot produce oricând surprize strategilor angrenaţi în lupta electorală. Conform aceleiaşi liste electorale permanente, cei mai mulţi cetăţeni români cu domiciliul în străinate se află în R. Moldova (243 mii), urmaţi de 115 mii în Germania. Numărul celor aflaţi în Italia, SUA, Spania, Canada, Israel, Ungaria, Austria, Franţa şi Marea Britanie e situat, descrescător, în ecartul 80 mii – 20 mii de alegători. La extrema cealaltă a listei se află ţări în care se află câte 2 cetăţeni români (precum Burkina Faso), sau altele (printre care şi Coreea de Nord) cu câte unul singur, dar care poate face diferenţa.
JCS–Walter Fleck