Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cotele contribuţiilor sociale pentru 2015 au fost stabilite odată cu publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial.

Cotele contribuţiilor sociale pentru 2015 au fost stabilite odată cu publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial. Potrivit bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale pentru 2015 contribuţiile se vor păstra la acelaşi nivel cu cele de anul trecut. Astfel, cele pentru pensie vor fi de 26,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator; 31,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator; 36,3% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator.

Şi în 2015 bugetul pentru şomajul este dat de 0,5% – contribuţia datorată de angajatori şi 0,5% – contribuţia individuală.

În acelaşi mod ca şi anul trecut, angajatorii datorează o contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale (în funcţie de clasa de risc) cuprinsă între 0,15% – 0,85%, precum şi o contribuţie de 0,25% pentru Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

Prin legea bugetului de asigurări sociale pentru 2015, Guvernul a sistat acordarea de credite în condiţii avantajoase şi fonduri nerambursabile pentru crearea de locuri de muncă. Contribuţiile la asigurări sociale şi de sănătate (CASS), legea menţine nivelul contribuţiei la sănătate la nivelul de anul trecut, adică 5,2% pentru cota datorată de angajatori, 10,7% pentru cota datorată de persoanele prevăzute la art.259 alin.(6) din Legea nr.95/2006 şi 5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligaţia plăţii contribuţiei direct sau cu plata din alte surse.

În schimb, creşte salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale. Legea bugetului asigurărilor sociale conceput pentru 2015 majorează cu peste 100 de lei câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

1 Comment

 1. E super salariul ala… din sectorul energetic banuiesc, nu?
  De ce nu publicati si un fluturas al unuia ce lucreaza in sectorul public? Acum, dupa asa zisele restaurari ale salariilor (fara sporuri, ore suplimentare sau altele… care nu au fost restituite!)
  Era un banc: 2 cetateni discuta. la un moment dat, unul il intreaba pe celalalt:
  – ia zi, ma Ioane, cat ai tu salariul lunar?
  – e confidential ma Gheo, zise celalalt….
  – ai dreptate, Ioane. si mie mi-e rusine sa-l zic…

Adaugă comentariu