Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă Legea uceniciei n-a demonstrat că are suficientă maturitate pentru a trezi interesul pragmatic al vreunui agent economic, constituie totuşi o cale de angajare a tinerilor fără experienţă şi calificare, asigurându-le pregătirea teoretică şi practică direct în fluxul de producţie.

Potrivit celor de la AJOFM Caraş-Severin, Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă oferă agenţilor economici posibilitatea încheierii de contracte cu tineri cu vârsta între 16 şi 25 de ani, nevoiţi să se adapteze unui context economic din ce în ce mai dificil. „Ucenicia la locul de muncă este soluţia pentru adaptarea formării profesionale la nevoile reale ale angajatorilor, cât şi unor nevoi economice şi patrimoniale prin care se păstrează şi se continuă anumite meserii tradiţionale“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Pe această cale, tinerii pot obţine un loc de muncă pe o durată între unu şi trei ani, perioada de probă la care poate fi supus ucenicul neputând fi mai mare de 30 de zile. Dar legea prevede o serie de formalităţi şi cere o serie de autorizări.

Angajatorul primeşte, lunar, pentru fiecare ucenic, pe toată durata contractului, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă (în prezent egal cu 500 de lei), adică 300 de lei, din fondul de şomaj. Deocamdată, însă, facilitatea n-a atras niciun angajator.