Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La acest capitol, nu diplomele fac diferenţa, ci anii de muncă şi salariul din ultimul an de activitate.

Nu de puţine ori, cei rămaşi pe drumuri, nu doar în urma concedierilor colective, ci şi a celor curente, de personal, se întreabă cât vor primi după ce-şi încheie socotelile cu fostul angajator. Ei, bine, în cazul absolvenţilor care, după ce-şi iau diplome, trec direct în şomaj, lucrurile sunt simple. Indemnizaţia lor este egală cu 50% din indicatorul social de referinţă în vigoare la data stabilirii drepturilor. Şi se acordă timp de jumătate de an. În prezent, indicatorul social de referinţă are o valoare de 50 de lei, indemnizaţia lunară a proaspeţilor absolvenţi fiind de 25 de lei.

În cazul persoanelor care devin şomeri după ce au lucrat, indemnizaţia se acordă pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare. Astfel, perioada de indemnizare este de şase luni, în cazul celor care au cotizat cel puţin un an, nouă luni în cazul celor cu un stagiu de cel puţin cinci ani, respectiv 12 luni pentru cei care şi-au achitat contribuţiile timp de mai bine de zece ani.

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj diferă, de asemenea, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:

– 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii dreptului (adică 375 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;

– 75% din valoarea indicatorului social plus o sumă calculată în funcţie de salariul de bază lunar brut pentru ultimele 12 luni de cotizare, pentru persoanele care au contribuit o perioadă mai lungă de timp. Este vorba despre o cotă parte din media salarială brută a ultimelor 12 luni de cotizare, ce variază astfel:

– 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani;

– 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani;

– 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani;

– 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.

Antoniu Mocanu