Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Comisia mare a organismului mondial este așteptată la fața locului la începutul lunii noiembrie. Prilej cu care specialiștii vor stabili exact ce anume trebuie făcut pentru ca obiectivul de la Jupa să fie admis pe lista UNESCO!

„Această vizită vine după ce, luna trecută, la fața locului, s-a aflat o altă comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului și Comisiei «Limes». Situl de la Jupa este singurul obiectiv istoric din județ propus pentru lista UNESCO. Noi am completat deja o fișă în acest sens.”, am aflat de la Dacian Rancu, directorul muzeului din Caransebeș.

Până să fie inclus pe lista forului mondial, castrul de la Jupa este cuprins în Programul „Limesul roman”, derulat prin PNRR și vizând promovarea a 20 de castre romane din țară. Prin acest program, muzeul din Caransebeș a câștigat o finanțare de 30.000 de euro pentru promovarea sitului de la Jupa pe platforma „România atractivă”, prin care guvernul va promova România sub aspect turistic. Deocamdată, platforma este în lucru, însă, din spusele lui Dacian Rancu, am reținut că pregătirea acesteia a intrat în linie dreaptă. În acest sens, marți, 19 septembrie, este așteptată la Jupa o echipă a viitoarei platforme, alături de care urmează să fie puse la punct ultimele detalii.

„Miercuri vom vedea cum va arăta platforma, întrucât i se va da drumul pentru verificări. Cei care se ocupă de platformă ne-au rugat pe toți s-o deschidem și să venim cu observații. Pe «România atractivă» ar trebui să apară o reconstituire a unei clădiri. Ei au ales în principiu piața unde se adunau soldații romani, alături de o prezentare a sitului!”, a încheiat directorul muzeului din Caransebeș despre platforma care ar putea fi funcțională în jurul datei de 1 octombrie.

Aceasta este doar prima etapă a Programului „Limesul roman”. În a doua etapă, au avut loc mai multe licitații pentru refacerea a șapte dintre cele 20 de situri. Castrul Tibiscum nu face parte din cele șapte norocoase, însă, cel puțin până la rotativa guvernamentală din vară, se preconizau licitații similare pentru alte situri din cele 20. Chestiune care, conform lui Dacian Rancu, deocamdată a rămas în așteptare.

JCS-Ionel Ivașcu