Caraş-Severin, Romania

FOROTIC – Administraţia locală din comuna Forotic a început demersurile în vederea includerii obiectivului pe lista Patrimoniului Mondial!

Alexandru Sporea, primarul Foroticului, a avut de curând mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului pentru întocmirea dosarului de nominalizare a Castrului Roman din localitatea Surducu Mare pe lista patrimoniului UNESCO. Demersurile sunt destul de avansate, susţine primarul Sporea, în acest sens făcându-se paşi importanţi. Pentru dezvoltarea comunităţii, acest aspect ar însemna o mare realizare, atât din punct de vedere istoric, cât și cultural şi turistic.

„Am făcut pași importanți pentru introducerea Castrului Roman din Surducu Mare în patrimoniul UNESCO. Am avut o întâlnire cu reprezentanți ai Institutului Naţional al Patrimoniului, ni s-a prezentat contextul internaţional şi naţional al dosarului de nominalizare pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCOFrontierele Imperiului Roman – LIMESUL Dacic“, listă în care poate intra şi castrul roman din Surducu Mare. De asemenea, ni s-au prezentat siturile arheologice din judeţ incluse în dosarul de nominalizare, am fost informaţi cu privire la localizarea siturilor şi valoarea excepţională a acestora din punct de vedere istoric, cultural, precum şi despre potenţialul de dezvoltare durabilă. Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a propus un plan de protejare a bunurilor culturale din lume, prin «Convenția despre Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural», aprobată în 1972. Aici se află o listă de bunuri și locuri care aparțin patrimoniului mondial, sau cum este mai utilizat, Patrimoniului Comun al Umanității“, a precizat Alexandru Sporea, primarul comunei Forotic.

Unii arheologi susțin că pe teritoriul Castrului Roman de la Surducu Mare a staționat un detașament din Legiunea III Flavia, locul fiind abandonat, potrivit unor ipoteze, la începutul domniei împăratului Hadrian.

JCS-Nicoleta Moraru

FOTO: Simona Sandu