CĂRBUNARI – Bogdan Bădescu este unul dintre speologii cu experiență din cadrul Asociației Speologice Exploratorii (ASE), implicați în atelierul de inovare desfășurat recent la Centrul de Educație Ecologică din localitate. Cei 18 tineri participanți la atelier au deprins cunoștințe teoretice și practice de la Bogdan Bădescu și colegii săi, Iosif Morac, Liviu Romanescu și Narcisa Crista. Acțiunea a avut loc în cadrul proiectului Rural Karst!
Este vorba despre proiectul în valoare de 47.000 de euro finanțat prin programul Active Citizens Fund – România, program la care contribuie Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. El se adresează tinerilor din localitățile aflate în apropierea mediului carstic, cărora le-a fost dedicat și recentul atelier de inovare desfășurat la Centrul de Educație Ecologică din localitate.
„Scopul nostru a fost să pregătim noua generație de speologi pentru a proteja mediul carstic, cel mai vulnerabil mediu natural. În cadrul orelor de educație științifică și activităților în aer liber, tineri din Sasca, Ciclova, Păltiniș, Răcășdia și Anina au învățat, în mod gratuit, să cerceteze peșterile în siguranță, să recunoască resursele naturale necesare comunităților lor, să protejeze apele subterane care de multe ori sunt singurele surse de apă potabilă în zonele în care locuiesc”, am aflat de la Bogdan Bădescu, președintele ASE.
Însoțiți de speologi cu experiență, tinerii au explorat zona sălbatică a Cheilor Șușarei, dar și Valea Boiștei, Ogașul Pietros, Ogașul Runcii sau Ogașul Vulpii, locuri unde au învățat despre resursele naturale, deplasarea în carst și munca în echipă. În următoarea perioadă, ASE va mai organizat opt ateliere la Cărbunari și va pregăti materiale informative pentru elevi. Pe această cale, membrii asociației mulțumesc comunității locale pentru sprijinul acordat în decursul ultimelor luni, în eforturile de reabilitare a Centrului de Educație Ecologică. Acesta este apreciat de localnici datorită efortului pe care ASE l-a depus de-a lungul timpului pentru protecția și promovarea mediului natural.
„Când am anunțat că avem nevoie de susținere în reabilitarea centrului, am primit ajutor atât la reparații, cât și sub formă de donații constând în materiale de construcții. Reparațiile au fost gata la timp datorită ajutorului primit de la membrii asociației și de la comunitatea locală. Tinerii care au venit în tabără au găsit condiții bune de cazare și un aspect nou al casei noastre. Suntem pe deplin recunoscători”, a încheiat Bădescu.
Precizăm că, în Caraș-Severin, se află cea mai întinsă suprafață carstică din țară, însumând aproape 700 km pătrați între Reșița și Moldova Nouă. Rural Karst este un proiect unic în țară, pe care ASE îl derulează în 27 de județe.
JCS-Ionel Ivașcu