Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pentru tinerii participanți azi la Ziua Porților Deschise, vizita la Centrul Militar Județean (CMJ) a reprezentat un prilej de a se informa cu privire la modul cum pot îmbrăca haina militară. Evenimentul prefațează Ziua Armatei României, sărbătorită pe 25 octombrie!

Pașii admiterii la școli postliceale și academii militare: recrutarea, selecția, admiterea. La recrutare doritorii aduc documentele, la selecție vor trece testele de inteligență, psihologice și de personalitate, încheiate cu interviul final plus probe sportive, un traseu utilitar aplicativ și rezistență 2.000 m. Admiterea diferă în funcție de forma de învățământ dorită. „Învățământul militar este organizat pentru forțele terestre, aeriene și navale. Școlile postliceale pregătesc maiștri militari sau subofițeri ori soldați gradați profesioniști pentru cei care nu au luat bacalaureatul. Academiile sunt organizate tot pentru cele trei forțe la care se adaugă academia tehnică militară, care pregătește ingineri militari, și institutul medico-militar, unde pregătim medici militari”, a punctat, în fața elevilor de clasa a XII-a, plt. adj. pr. Florin Cioca.

Pentru maiștri militari sau subofițeri, admiterea se dă din matematică și limba engleză, în vreme ce soldații profesioniști primesc repartizare direct după selecție. La academii, admiterea înseamnă probe din matematică, informatică și limba engleză, în timp ce viitori medicii militari susțin un examen asemănător celui de la Univeristatea „Carol Davila”. „O academie militară înseamnă învățământ superior cu diplomă de licență. Academia forțelor terestre pregătește ofițeri pentru infanterie sau tancuri. Forțele aeriene înseamnă aviație, rachete, radiolocație. Forțele navale se referă atât la cei îmbarcați pe nave, cât și la cei de pe mal care le asigură navigația. Diferența față de o facultate civilă constă în faptul că studiile sunt total gratuite, finalizate printr-un loc de muncă”, a mai arătat Florin Cioca. Pentru cei interesați, reprezentanții CMJ sunt prezenți la bursa locurilor de muncă organizată mâine, de la ora 9, la Campus Cafe.

În privința zilei de 25 octombrie, opiniile sunt împărțite. Pentru unii înseamnă Ziua Regelui, pentru armata română înseamnă eliberarea orașului Carei, adică a ultimei palme de pământ românesc. „Imediat după 23 august, după ce armata României a trecut în subordinea armatei sovietice, a fost demobilizată. Comanda era la armata sovietică. Mă îndoiesc că generalii sovietici îl iubeau pe regele României atât de mult încât așteptau la porțile Careiului să elibereze orașul exact de ziua regelui”, a încheiat azi Florin Cioca spunându-și propria opinie… din multe altele.

JCS-Ionel Ivașcu