CARAȘ-SEVERIN – Programul „Rabla pentru sobe“ va începe în curând, iar locuitorii din Caraș-Severin vor putea beneficia de sprijin financiar pentru sobe mai eficiente!
Programul „Rabla pentru sobe“, lansat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, va demara în următoarele săptămâni și oferă locuitorilor din 27 de județe, printre care și Caraş-Severin, posibilitatea de a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor lor. Proiectul-pilot, finanțat cu 500 de milioane de lei, acoperă până la 70% din costul instalării unei sobe energetice performante, fără a depăși suma de 10.000 de lei pentru fiecare beneficiar.
„Din păcate, multe locuințe care se încălzesc cu lemn de foc în România au o izolație slabă și folosesc sobe ineficiente, cu un randament mediu de doar 20-25%. Ne dorim, prin acest program, să schimbăm această realitate, începând cu zonele montane, unde nevoia de încălzire este ridicată și consumul de lemn este mare. Sobele finanțate prin program trebuie să îndeplinească standardul european Eco Design, care asigură un randament de peste 80%. Astfel, oamenii vor putea consuma doar o treime sau chiar o jumătate din cantitatea de lemn necesară în prezent pentru a-și încălzi locuințele.“, a explicat ministrul Mircea Fechet.
Pentru locuitorii județului Caraș-Severin, această inițiativă este o oportunitate importantă, în special în localitățile unde utilizarea sobelor eficiente poate reduce costurile de încălzire și proteja resursele naturale. Potrivit Ministerului Mediului, acest program-pilot este primul de acest fel în România și va permite evaluarea impactului înainte de o eventuală extindere la nivel național.
„La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aş spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv. E foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire, lemnul de foc, acolo unde este accesibil, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă.“, a precizat Fechet.
Pentru a susține acest demers, Romsilva a pus la dispoziția populației lemn de foc la un preț competitiv. În acest an, Regia a vândut aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn la un preț de 282 lei pe metru cub, fără TVA, similar cu cel de anul trecut. În Caraș-Severin locuitorii au la dispoziţie peste 14.000 de metri cubi de lemn de foc, disponibili la ocoalele silvice din judeţ, iar cărăşenii pot achiziționa acest lemn la un preț avantajos, un metru cub putând fi cumpărat cu sume ce nu depăşesc 350 de lei, ceea ce aduce o economie considerabilă pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne.
De asemenea, Ministerul Mediului a confirmat că fondul forestier din domeniul public al statului va fi extins cu 4.000 de hectare, achiziționate recent de la un proprietar privat în județul Neamț. Această extindere reflectă angajamentul guvernului față de protejarea resurselor forestiere ale României și asigurarea unui acces constant al populației la lemnul de foc, o resursă considerată regenerabilă și esențială pentru multe gospodării din ţară.
JCS-Denis Dutca
2 Comentarii
Vrăjeală asta ieftina este tot pentru cei care au bani și pile. Că și Casa Verde sau cum se numea programul cu fotovoltaice. Praf in ochi. Că doar pulimea pune botul înainte de alegeri.:))))))
Pot primi e ca aia din reclamele cu poti castiga daca trimiti codul produsului dar nimeni niciodata nu a vazut cum arata un castigator.