Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Deşi riscul de ţară a crescut ca urmare a evenimentelor politice din Turcia, pachetele turistice sunt la mare căutare.

Situaţia complicată şi starea de urgenţă instituită de către autorităţile turceşti ar fi putut duce la o lovitură economică dată agenţiilor de turism care aveau spre vânzare sau chiar vânduseră pachete turistice în această ţară. „Ne aşteptam oarecum să ni se ceară returnarea contravalorii sau măcar să nu se mai solicite destinaţiile clasice pe care cărăşenii le agreează. Nici vorbă de aşa ceva. În momentul de faţă aproape că am epuizat ofertele spre Turcia, fie că vorbim de all – inclusive, fie alt tip de pachet. Oamenii sunt informaţi, le oferim şi datele oficiale postate de către Ministerul Afacerilor Externe şi mai trebuie să fie atenţi la paşapoarte – mai ales la data de expirare a acestora. În fapt, aşa cum s-a întâmplat şi în Grecia, zonele turistice nu par să fie afectate de situaţia politică“, ne-a declarat Daniel Laţcu, managerul unei agenţii de turism cărăşene.

Ministerul Afacerilor Externe a informat că, începând cu data de 20 iulie 2016, a fost decretată de Guvernul turc starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Turcia, pentru o durată de trei luni. „Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile turce, instaurarea stării de urgență nu are ca efect direct restricționarea libertății de circulație a populației civile, nici a turiștilor străini. MAE este în permanent contact cu autoritățile turce în vederea informării, în timp real, cu privire la evoluția situației. În acest context și având în vedere că situația de securitate din Turcia se menține instabilă, cu precădere în aria capitalei Ankara și a orașului Istanbul, MAE reiterează avertismentul adresat cetățenilor români aflați sau care se deplasează în această țară de a rămâne extrem de precauți și vigilenți, evitând implicarea în orice manifestații sau alte evenimente publice care ar putea degenera în violențe“, se precizează pe site-ul oficial al ministerului. De asemenea, este necesară informarea permanentă asupra evoluției interne din acest stat și verificarea disponibilității mijloacelor de transport înspre sau dinspre Turcia, precum și a orarului de funcționare a punctelor de trecere a frontierei, care poate suferi modificări. Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

„Vă reamintim că, din primăvara anului 2014, cetățenii români pot intra pe teritoriul Turciei doar în baza pașaportului național valabil minim 150 de zile de la data intrării în această țară. Şi noi recomandăm precauţie turiştilor, însă se pare că nu există motive pentru anularea concediului“, a adăugat Laţcu.