Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Caraş-Severinul se menţine în topul judeţelor ce au atras cele mai multe fonduri europene

Referitor la vizita delegaţiei Fondului Monetar Internaţional şi negocierile avute cu Guvernul României, preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, consideră că aceasta nu a adus surprize.

„Întâlnirea s-a desfăşurat într-o marjă de predictibilitate. Faptul că a fost creionat un nou acord este un lucru pozitiv, dar cred că cel mai important lucru pe care reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional l-au afirmat la Bucureşti se referă la absorbţia fondurilor europene, mai exact faptul că acest tip de finanţare poate să reprezinte pentru România o variantă sigură de dezvoltare şi de ieşire din criză. În acest sens, însă, va trebui ca Guvernul să simplifice sistemul legislativ care permite accesul la fondurile europene, să-l debirocratizeze. Caraş-Severinul are, în acest moment, la licitaţie (deci proiecte câştigate) lucrări în valoare de circa 200 de milioane de euro, dar ne lovim de aceeaşi birocrație exagerată”, a declarat Frunzăverde.

Banii europeni nu sunt condiţionaţi de modul de colectare a taxelor şi impozitelor interne. În total, judeţul Caraş-Severin a accesat fonduri în valoare de peste 300 milioane euro, fiind pe primele trei locuri din ţară în ceea ce priveşte volumul financiar absolut, iar ca fonduri atrase pe cap de locuitor se află pe primul loc.

Flavius Rotariu