Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Comisiile de Apărare din Parlament au discutat posibilitatea ca Arsenal Reşiţa să producă o componentă pentru transportoare blindate flotabile, necesare Armatei Române.

Luni, în plenul reunit al celor două comisii de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și Camera Deputaților, senatorii şi deputaţii au analizat, dezbătut și aprobat în unanimitate o achiziție extrem de importantă pentru forțele terestre. Este vorba despre un transportor de trupe blindat 8×8, flotabil, ce va asigura protecția militarilor și mobilitatea lor în orice zonă de relief, pentru misiuni de cercetare, transport, intervenție, luptă sau salvare. În această primă fază de finanțare a cercetării, omologării și a realizării prototipurilor de transportoare blindate flotabile, într-un parteneriat cu un investitor străin selectat deja de către Ministerul Economiei, ce se vor fabrica în România, s-a discutat și posibilitatea ca o componentă importantă a acestora să fie produsă la Arsenal Reșița.

Dincolo de realizarea prototipurilor și, mai apoi, a producției de serie a unui număr important de transportoare necesare Armatei României, ar putea exista perspectiva ca județul Caraș-Severin să fie parte în producția de tehnică militară, cât și un furnizor de securitate pentru alți potențiali beneficiari. Vestea a fost făcută publică de senatorul Marcel Vela, şeful Comisiei de Apărare din Senatul României.

„Ieri a fost un prim pas dintr-un lung drum al revigorării producției industriale militare din cetatea Reșiței, pe care reșițenii îl merită din plin. Spun acest lucru, nu pentru a evoca, simplu, activitatea noastră, pentru că și săptămâna trecută am aprobat alte programe de înzestrare – modernizarea avioanelor românești IAR Șoim sau achiziția de platforme de transport (camioane) performante. Nu intru în detalii legate de sumele alocate, de cercetare, prototipuri ori necesarul de producție în următorii ani, dar vă asigur cu prietenie și sinceritate că cifrele sunt exacte, bine gândite și aprobate, existând, iată, o șansă importantă pentru județul Caraș-Severin, pe care trebuie să o susținem toți politicienii, indiferent de culoarea politică. Pentru că, dincolo de certuri, polemici, uneori chiar jigniri sau calomnii, dincolo de doctrine, patimi și orgolii…există ceva mult mai important. Există o Românie singură și tăcută pe care doar românii o pot ajuta!“, a precizat Marcel Vela.