ADVERTORIAL. Fundația EUROLINK – Casa Europei, împreună cu profesorul Miroslav Tașcu-Stavre, expert în evaluarea politicilor de dezvoltare regională, organizează o sesiune de lucru Empowering Banatul de Munte sâmbătă, 21 noiembrie, în intervalul orar 11.00-16.00, la Moldova Nouă, cu suportul Asociației Dunărea Moldova Nouă!
Regiunea istorică Banat, în genere, dar mai ales zona Banatului Montan reprezintă în sine o mină de aur prin capitalul uman, capitalul natural și cultural-istoric pe care îl deține și care, până în prezent, a fost într-o prea mică măsură valorizat și promovat. Cu atât mai puțin în contextul racordării la resursele zonale în domeniul economiei montane, apartenența ei la Strategia Dunării, precum și la Rutele Culturale Europene, create de Consiliul Europei și Comisia Europeană.
În această nouă etapă, aparent marcată de numeroase vicisitudini și sfidări, noul Plan de Redresare UE, cât mai ales Pactul Ecologic European deschid nebănuite perspective privind regândirea procesului de integrare, valorificare, conform specializărilor inteligente deja desemnate, cât și cel de promovare a specificului său aparte, inclusiv din unghiul de vedere al reinventării turismului și a altor oportunități social-economice încă insuficient explorate. Reuniunea de lucru cu principalii decidenți și factori interesați (autoritățile locale, antreprenori, asociații civice – stakeholderi) din regiune își propune să aprofundeze bazele cooperării locale în județul Caraș-Severin.
În acest sens, din perspectiva mai largă a autonomiei decizionale și financiare, referitoare la cheltuirea banilor europeni, Regiunea de Vest se va bucura începând de anul viitor de:
I. Pregătirea eficientă a proiectelor și a parteneriatelor public-private prin care se vor putea accesa sumele aferente zonei prin noul cadru financiar și prin creditele pe termen lung cu dobândă subvenționată ale Băncii Europene de Investiții, precum și a altor investitori publici sau privați.
II. Regândirea și reproiectarea strategică a dezvoltării și promovării turismului, în special turismul „alternativ” (cultural, gastronomic sau chiar experimental), alături de turismul de sănătate, îndeosebi în Clisura de Caraș, Banatul Montan sau zona balneo-climaterică Herculane, dar și în contextul transformării graduale în Destinație de Excelență a Ospitalității, conform criteriilor și recomandărilor promovate de CED – World Centre for Excellence of Destination, membru afiliat al Organizației Mondiale a Turismului.
III. Având în vedere parteneriatul deschis prin acordul cu Timișoara în cadrul programului „Capitala Europeană a Culturii”, organizarea unei competiții de proiecte cultural-artistice, transparente și cuprinzătoare, aptă să pună în valoare si obiectivele, tradițiile și resursele umane din Caraș-Severin.
După un scurt sumar tematic al discuției, din partea Catedrei Internaționale Onorifice „Jean Bart”, proiect fondat de Fundația EUROLINK-Casa Europei în parteneriat cu Academia Română (2012) și a gazdelor evenimentului, Asociația Dunărea Moldova Nouă (ADMN), va avea loc o dezbatere interactivă, desfășurată în sistem hibrid, live și online, preferabil prin modalitatea „întrebări și răspunsuri”, profitând de prezența invitaților de onoare ai evenimentului. În partea finală va fi lansat un document de tip Apel Deschis în sprijinul consolidării obiectivelor de cooperare și dialogului în cadrul „Alianței Vestului”.
Miroslav Tașcu-Stavre, cadru universitar și expert în evaluarea politicilor de dezvoltare regională, va prezenta o analiză a strategiei de dezvoltare a județului Caraș-Severin și sugestiile de îmbunătățire a viitoarei strategii de dezvoltare în perioada 2021-2025.
Comandat de USR Caraş-Severin, cod mandatar financiar 11200021