Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Asociația de Dezvoltare Intracomunitară „Banatul Alpin Nedeia“ a cerut municipalității caransebeșene un acord de principiu pentru o eventuală suprafață de teren care va fi folosită la realizarea domeniului schiabil Nedeia!

Având ca membri Consiliul Județean Caraș-Severin și comunele Zăvoi și Obreja, „Banatul Alpin Nedeia“ a demarat procedurile pentru realizarea proiectului turistic, care prevede printre altele o telegondolă între Muntele Mic și Poiana Mărului. Iar până la obținerea fondurilor europene sau guvernamentale necesare, e nevoie de avize, acorduri și alte aprobări, prilej cu care s-a ajuns și în Consiliul Local Caransebeș, pentru un acord de principiu asupra unei porțiuni de teren.

„Avem exemplul de <<dezvoltare>> Herculane, care sunt beneficiile directe pentru cetățenii Caransebeșului? Nu vreau să fie o mare țeapă, sunt interese”, a precizat Aurel Păsat (PMP), de ceva săptămâni un „specialist” în turism, sănătate sau alte domenii discutate în consiliu. „Dar care sunt beneficiile de acum? Am fost invitați să ne înscriem în acest ADI, putem să ne înscriem sau nu, beneficiile sunt aceleași, în funcție de ce suprafață punem la dispoziție”, a fost răspunsul primarului Felix Borcean.

Cum ședința a beneficiat și de un adevărat desant al reprezentanților Consiliului Județean Caraș-Severin, în frunte cu vicele Marius Isac, Zache Rădoi, consilierul personal al președintelui Dunca și Nicolae Borteș, reprezentantul „Banatul Alpin Nedeia“, aceștia au încercat să clarifice orice chestiuni ridicate de aleșii locali. „E vorba doar de un acord de principiu, noi trebuie în primul rând să identificăm corect suprafața, la Caransebeș pot să fie 100 de metri, acum nu știm de ce suprafață avem nevoie de la dumneavoastră. Nu putem să luăm fonduri europene sau guvernamentale dacă nu facem dovada terenului. Iar pentru teren vor fi beneficii când se va realiza proiectul, se preconizează 10-15 la sută din total și se împarte pe metri pătrați folosiți. E vorba doar de suprafața betonată pentru stâlpii telegondolei, restul se poate folosi la pășunat și tot ce e pe munte, nu sunt restricții, nu îngrădește nimeni. În funcție de ce găsim la fața locului, poate venim cu a doua solicitare în care spunem <<avem nevoie de suprafața X>>, cât o fi și decideți sub ce formă ne-o acordați. Vă cerem un aviz să facem niște măsurători, cum să venim la dumneavoastră în grădină să măsurăm fără acord?”, a explicat Nicolae Borteș.

Concluzia a tras-o primarul Felix Borcean, care a cerut să nu se țină cont de culoarea politică a celui care vine cu un astfel de proiect de dezvoltare, donat, reamintim, de Romeo Dunca forului județean: „Indiferent cine-l propune, că poate nu le convine unora că vine de la Dunca, care e liberal, poate propunea Hurduzeu care e pesedist, dar este vorba de un proiect de dezvoltare care, oricum, direct sau indirect, va aduce beneficii tuturor comunităților din zonă, de asta nu am clipit nicio secundă când a venit propunerea. Așa trebuie gândit, nu câte beneficii, beneficiile nu sunt neapărat directe, sunt și indirecte. Gândiți-vă ce înseamnă când ai la câțiva kilometri o stațiune cu 200 de kilometri de pârtii, și nu una cu 3 kilometri. Aici nu vorbim de Herculane. Noi suntem doar la o oră de Muntele Mic, așa trebuie gândit, e bine și pentru Caransebeș, indiferent din partea cui venea propunerea, e una benefică pentru comunitatea noastră”.

În consecință, la vot, cu 16 „pentru”, acordul de principiu a fost dat. Doar cel de la PMP a fost împotrivă, în timp ce Dragoș Curelea (USR), cu o afacere turistică la Poiana Mărului, nu a votat deloc, pentru a nu fi acuzat mai târziu de conflict de interese.

JCS-R.M.