Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Solicitarea a venit din partea Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, care încearcă să creeze în jurul Liceului Tehnologic „Max Ausnit” de la Aeroportul Caransebeș un pol de dezvoltare al învățământului profesional dual pentru calificări cerute pe piața muncii!

În acest sens, CJ a lansat un apel de selecție pentru parteneri – operatori economici care să facă parte din consorțiu, pentru ca forul județean să poată accesa fonduri prin PNRR, necesare dezvoltării și dotării unui campus profesional integrat. Bani ar fi, deoarece la nivel național se încearcă realizarea a 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate, unul dintre acestea poate chiar pe aeroportul din Caransebeș.

Un astfel de consorțiu ar funcționa minim 15 ani, iar pentru aeroportul și liceul tehnologic de aviație de la Caransebeș ar însemna o investiție consistentă pe partea de învățământ, după cum a precizat Gabriel Olariu, omul de afaceri implicat în dezvoltarea zonei: „Proiectul consorțiului prin PNRR are o valoare de 23 de milioane de euro, ceea ce înseamnă construcția unui cămin, a unei cantine și a unor săli de clasă, dar și dotări pentru practica elevilor noștri”.

Deocamdată, până azi, 7 decembrie, încă se lucrează la selecția partenerilor, iar proiectul trebuie depus cel târziu până în 6 ianuarie 2023. Un partener, UAT Caransebeș, și-a exprimat deja ieri acordul de participare la acest consorțiu, în care ar urma să se mai implice Consiliul Județean Caraș-Severin, Liceul Tehnologic „Max Ausnit” și un operator economic implicat cel puțin 3 ani în domeniul de pregătire a elevilor.

JCS-R.M.