Caraş-Severin, Romania

ILOVA – După ce au muncit în Europa, Carmen Olariu și cei ai casei sale au pornit o mică afacere. Cu siguranță a fost cea mai bună decizie ținând cont că soțul, Ion Gurgu, era în Italia, mama lui a muncit în agricultură tot în Italia timp de zece ani, iar Carmen lucra în Germania la afine și căpșuni!

De muncit trebuie să muncești indiferent unde te-ai afla, însă acasă e mult mai bine pentru că ești alături de ai tăi. E gândul care a stat la baza înființării plantației de căpșuni pe care Carmen o lucrează alături de soț, soacră și cele două bunici.
Plantație care înseamnă șapte mii de plante de diverse soiuri împreună cu sistemul de irigație și gardul împrejmuitor, pe care Carmen și ai săi au pus-o pe picioare prin forțe proprii. În primul an, recolta a fost ca la orice început, însă anul acesta e suficientă pentru ca fructele să trebuiască culese zilnic. Asta în ciuda vremii ploioase care a compromis recolta de nuci, piersici sau caise. Carmen a avut grijă de căpșuni acoperindu-le cu o folie care a păstrat în jurul plantelor o temperatură cu cinci grade mai ridicată, totodată ferindu-le și de brumă.

„Vrem să producem cât mai natural. Singurele substanțe pe care le-am folosit au fost pentru fixarea rădăcinii plantelor și cele contra dăunătorilor. Căpșunile noastre sunt mari nu pentru că am fi folosit chimicale, ci pentru că plantele sunt tinere. La patru ani, plantele vor veni scoase și sădite altele. Oricine e binevenit să cumpere de la noi și să verifice căpșunile la laborator.”, am aflat de Carmen.

Cum însă perioada căpșunilor e scurtă și trece repede, Carmen și ai săi produc și legume, valorificându-și roadele muncii în Piața Gugulanilor de la Caransebeș. „Îndemn pe toată lumea să mănânce cât poate de sănătos. Să cumpere măcar o jumătate de kilogram din căpșunile noastre ca să vadă diferența între gustul căpșunilor de la magazin și cele produse în grădină!”, încheie Carmen dorindu-și sănătate pentru toți ai săi, alături de care, în funcție de cum va evolua mica afacere de familie, va decide și viitorul acesteia.

JCS-Ionel Ivașcu