REŞIŢA – Directorul judeţean din partea Consiliului Tineretului din România invită candidaţii la o dezbatere, luni, în curtea universităţii, eveniment ce se doreşte a fi un prim pas spre implicarea mai mare a tinerilor şi a comunităţii în general în viaţa cetăţii!
Reşiţeanul Claudiu Stoica are 21 de ani şi vreo trei ani de experienţă în mişcarea de tineret şi în cea studenţească. Şi a fost desemnat director al Consiliului Tineretului din România. În acest context, tânărul a ţinut o conferinţă de presă pentru a prezenta planurile prilejuite de alegeri, pe care le are organizaţia pe care o reprezintă.
„Scopul meu principal este acela de a dezvolta simţul responsabilităţii civice, crede Claudiu Stoica. În primul rând, consider că este esenţială iniţierea unor proiecte şi iniţiative pilot inovative, care să implice foarte mult şi să susţină participarea comunităţii locale la viaţa civică. În al doilea rând, este foarte important ca gradul de informare a cetăţenilor, legat de deciziile care se iau, să fie crescut. Pentru că trebuie să învăţăm lumea să ştie ceea ce votează“.
Iar la Reşiţa, pentru acest scop, este organizată o primă dezbatere publică, eveniment ce va pune faţă în faţă candidaţii la Primărie cu tinerii. „Dezbaterea va avea loc luni, pe data de 14 septembrie, de la ora 17, în curtea Universităţii «Eftimie Murgu». În cadrul acestei dezbateri, tinerii din Reşiţa vor putea să adreseze întrebări legate de strategia şi de ceea ce îşi propun candidaţii de la primăria locală să facă pe următorul mandat. Împreună cu ei şi cu organizaţiile de tineret din Caraş-Severin, ulterior, după terminarea alegerilor locale, vom încerca să găsim şi să facem o listă a priorităţilor tinerilor din Caraş-Severin şi din Reşiţa. Vom lucra împreună, în şedinţe de lucru, şi vom încerca să găsim soluţii şi să le implementăm prin politici publice de tineret“, a declarat directorul judeţean.
Nu trebuie omis faptul că, până la urmă, CTR este o forţă, reunind la nivel naţional 22 de structuri federative, cu o reţea de peste 500 de organizaţii de şi pentru tineret, fiind singura entitate din ţară afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) și Organizația Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth). De asemenea, CTR are reprezentant în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei (Advisory Council on Youth of the Council of Europe) şi activează în cadrul Alianței pentru o Românie Curată, o mișcare civică ce promovează principiile bunei guvernări.
După alegeri, intenţia CTR în judeţ este de a dialoga cu noua conducere, de a găsi împreună modalităţi de sprijinire a tinerilor. „În acest sens, Consiliul Tineretului din România propune un plan de măsuri care se numeşte «România tânără. România prosperă», pentru sprijinirea tinerilor. Acest plan are zece puncte, printre care vorbim despre reintegrarea pe piaţa muncii. Este un moment în care tinerii trebuie să fie susţinuţi pentru a se angaja, a se dezvolta şi a fi pregătit să intre pe piaţa muncii. Alt punct: niciun tânăr nu rămâne pe dinafară. Este foarte important ca toţi tinerii – mai ales acum, că primul semestru din anul ce va începe, se va desfăşura în mare parte online – să poată accesa materialele de studiu online în mod gratuit. Vorbim despre inovaţie, coeziune şi performanţă, tinerii antreprenori. Este foarte important să susţinem tinerii antreprenori din România, pentru că aceştia sunt viitorul. Să le oferim tot sprijinul de care au nevoie, finanţările de care au nevoie, materialele de studiu de care au nevoie, pentru a putea fi viitori antreprenori care dezvoltă şi susţin economia ţării. Şi nu în ultimul rând amintim un sector de tineret public. În ziua de astăzi, în România, începe să se pună foarte mult accent pe organizaţiile nonguvernamentale de tineret, de elevi şi de studenţi. Consiliul Tineretului din România susţine aceste organizaţii şi îndeamnă autorităţile publice şi companiile să susţină organizaţiile, să le ajute să se dezvolte, pentru că ele ne pregătesc viitorii tineri“.
În acelaşi context, s-a vorbit despre o digitalizare reală, despre accesul tuturor elevilor şi studenţilor la platformele online, mai ales în contextul în care şi în noul semestru accesul la educaţie este condiţionat de dispozitivele electronice, încă neaccesibile multora.
JCS-Antoniu Mocanu