Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Povestea campionilor naționali Aurel și Cătălin Țuțuian merge mai departe! De curând, cei doi, tată și fiu, au fost premiați de administrația locală din Moldova Nouă!

Casa de Cultură din Moldova Nouă a fost gazda deschiderii expoziției „Aurel și Cătălin Țuțuianpovestea campionilor naționali de la Moldova Nouă”, eveniment susținut de administrația locală a orașului de la Dunăre. Cu această ocazie, Ion Chisăliță, edilul orașului, a decernat familiei Țuțuian o diplomă de excelență atât pentru performanțele obținute de-a lungul timpului în sportul cu motor, cât și pentru faptul că cei doi, tată și fiu, au reprezentat cu mândrie orașul Moldova Nouă ori de câte ori au avut prilejul.

Originar din orașul de la malul Dunării, Aurel Țuțuian, care va împlini în curând 75 de ani, a rememorat în cadrul expoziției cum a pornit totul și care a fost scânteia care avea să-l ducă de atâtea ori pe podium, fiind caracterizat în presa vremii „un vulcan pe circuit”. În vitrina cu trofee, Aurel Țuțuian are, printre alte numeroase premii, titlul de campion național în 1984 – la grupa N, clasa 1300, în 1986 și 1987 – la grupa A, clasa 1300 – câștigând în 1997 chiar toate cele 14 etape de coastă și circuit – și în 1996 și 1997 – la grupa E, clasa 1600.

Pasiunea pentru automobilism s-a transmis și fiului, Cătălin Țuțuian fiind din 1988, participant în Campionatul Național de Karting, apoi, din 2000, în Formula Renault 2.0, fiind la vremea aceea primul român prezent într-un campionat mondial. Acesta este totodată absolvent al celebrei școli franceze de pilotaj La Filière – FFSA, considerată cea mai complexă școală de acest gen din lume. La Le Mans a obținut primul pole-position în Formula Renault 2.0, într-o concurență de elită care l-a inclus și pe brazilianul Felipe Massa. Cătălin este în prezent pilot în CNVC, campion național, câștigător al numeroaselor etape naționale, dar și antrenor.

„Aurel este cunoscut de noi, generația în vârstă, pentru că am copilărit împreună și ne mândrim cu realizările sale, chiar dacă poate nu am fost prezenți la toate competițiile la care a participat. Realizările și performanțele obținute de Cătălin sunt și realizările muncii lui Aurel, dar nu pentru că este fiul lui, ci pentru că i-a insuflat dragostea pentru acest sport deosebit de frumos, poate și riscant în anumite situații. Aurel a început cu un experiment și management intuitiv. Cătălin face automobilism, el plecând de la un management științific la o activitate cultivată pe care o transmite cu bună știință, cu regulile managementului respectiv întrucât a devenit instructor și a fi pedagog este o înnobilare a muncii desfășurate”, a spus Ion Chisăliţă.

Referitor la automobilismul din zilele noastre, Aurel Țuțuian a spus: „Bătălia e aceeași! Să ajungi pe podium este un lucru extraordinar. Astăzi, lucrurile au evoluat extrem de mult în acest domeniu. Atunci, cu greu se găseau echipamentele necesare. Cât despre riscul la care te expui, pot spune doar atât: acesta este asumat în permanență, dar pregătirea pe care o ai poate învinge frica”.

JCS-Nicoleta Moraru