Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Medicii cărăşeni atrag atenţia că antibioticele luate la întâmplare duc la probleme în cazul unor afecţiuni grave.

În perioada 18 noiembrie – 19 decembrie 2016, Ministerul Sănătății va derula o campanie publică de informare cu privire la consumul rațional de antibiotice, intitulată „Nu antibiotice la-ntâmplare

„Scopul campaniei este de informare a medicilor și a publicului nespecializat privind riscul prezentat de folosirea excesivă și eronată a medicamentelor antibiotice. Potrivit statisticilor, în România jumătate dintre pacienții internați în acest moment în spitale primesc tratament cu antibiotic, ceea ce ne clasează pe locul II în Europa la consum. Mai mult, aproximativ trei procente din populația țării utilizează antibiotice zilnic“, precizează Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.

Campania se adresează mai multor grupuri: populația generală, medici de familie, medici prescriptori din spitale, manageri de spitale, mass-media. Printre acţiunile campaniei se numără distribuirea de materiale informative care cuprind 50.000 de cutii „Pseudomedicament” denumite „NU-antibiotice la-ntâmplare”, în care vor fi inserate flyere ce se vor trimite către medici de familie (12.000 de cutii), medici prescriptori din spitale (13.000 de cutii) și pacienți (25.000 de cutii). De asemenea, Ministerul Sănătății va distribui postere informative în toate spitalele din țară. Colegiul Farmaciştilor a explicat că eliberarea antibioticelor se face doar pe bază de prescripţie medicală, exceptând doza de urgenţă. Doza de urgenţă, pentru orice medicament şi nu numai pentru antibiotice, potrivit reglementarilor în vigoare, poate fi eliberată de către farmacist, fără prescripţie medicală, pentru 48 de ore.