Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Ioan Popa crede că nu doar banii, ci şi calitatea vieţii, au făcut ca 4-5 milioane de români să emigreze spre Occident. Edilul a pus accentul pe deficienţele sistemului sanitar şi pe starea proastă a infrastructurii rutiere.

„Cele patru, cinci milioane de români care au părăsit ţara asta în ultimii 15 ani, au plecat din două motive, cel financiar şi cel legat de calitatea vieţii, crede primarul Ioan Popa. Deci n-au plecat doar din motive financiare! Noi, deja, pe Coeziune, încet, încet ne ducem înspre a diminua dezechilibrul financiar între Europa de Est şi Europa de Vest. Însă tot mai mulţi români – şi ştiţi foarte bine, unii aveţi rude care sunt plecate în străinătate – au rezerve de a se întoarce acasă pornind de la spitale, de exemplu. Au o problemă în serviciile spitaliceşti din România. Nu se poate să mergi să-ţi duci vata, tampoanele, medicamentele, injecţiile, să te trimită cu bileţelul, să te duci să le cumperi de la farmacie. Nu-i ok şi nu ai încredere în sistemul ăsta medical pentru că, deşi oamenii ăştia, socialiştii au zis că vor face spitale regionale, n-au făcut nimic. Zero pe spitale! Şi-n al doilea rând, noi avem cea mai mică reţea de autostrăzi din Europa. Este un adevăr, este o realitate!“.

Totuşi, şeful administrativului reşiţean nu este nemulţumit doar de serviciile de sănătate şi de spitale, ci şi de starea infrastructurii rutiere.

„Ne roagă Uniunea Europeană cu bani, să le facem, şi nu suntem în stare să îi luăm de la ei, spune primarul municipiului. Dacă noi am fost în stare la Reşiţa să facem 42 de proiecte europene şi să cumulăm undeva la 160 de milioane de euro, eu cred că din cauza gestiunii proaste a resursei umane din ministere, Ministerul Transporturilor sau cel al Sănătăţii nu sunt în stare să facă proiecte astfel încât să aducă bani acasă“.

Edilul crede că toată problema, în acest caz, porneşte de la angajaţii din sistem, care sunt încadraţi pe linie de partid, fără să se ia în calcul calificarea sau performanţa. „Dacă se continuă în România angajarea pe criterii politice – şi o ştim foarte bine, chiar şi la niveluri mai înalte, toată lumea ştie cum se rezolvă posturile astea – nu are cine să-ţi facă proiecte şi n-ai cum să aduci bani în ţară. Noi, asta vrem să schimbăm. Noi suntem cei care vom aduce pe criterii de competenţă oameni care să scrie proiecte europene. Chiar dacă – şi v-o spun cu sinceritate – şi colegii mei mai îmi spun, din când în când, că m-am înconjurat de tehnocraţi. Da, dacă sunt oameni care îşi cunosc meserie şi fac proiecte, ei trebuie să lucreze în sistem“, promite edilul.

4 Comments

 1. Bine le spneti dl Popa,este nevoie de oameni care sa stie ce sa faca la locul de munca,nu sa frece timpul fara sa faca ceva pentru cetateni.Bravo celor care vor sa faca ceva util pentru oameni,avem nevoie de fapte si nu vorbe goale!.

 2. Calitatea vietii e afectata si de catre cei promovari in politica locala. Ieri seara, marti 21 mai, un penelist si-a parcat limuzina CS ?? PRO pe trotuarul de langa primarie. Nu putea trece nimeni pe acel trotuar. Parcarea de langa hotel era li-be-ra. Inca o dovada, daca mai era nevoie, ca un primar are apropiati cocalari care afecteaza negativ calitatea vietii din oras. Dar la nivel declarativ, el se vede ca un salvator. De fapt, un gropar ca si cei dinaintea lui. Oare va fi sters acest comentariu, ca si cele de pe reper24 care intrebau la ce firma s-au facut noile placute cu numerele blocurilor din oras?

 3. Oamenii pleaca la mai bine si cauzele sunt mult mai complexe,decat cele explicitate de primarele nostru, dar daca nici acum politicienii nu-si asuma in TOTALITATE vina nu avem nici in continuare mari sanse sa devenim o societate ca in vest.
  Vrem dar nu putem ! Avem vorbe, avem proiecte si…cam atat.
  Daca un om inteligent ca domnul Popa(si nu spun peiorativ) nu reuseste, avem nevoie de ceva …cu totul altceva !
  Succes in alegeri tuturor partidelor ca noi mai vedem ce facem de luni ! Nevasta-mea zice ca ne mai luam un job – sa platim taxele si datoriile .

 4. rica venturiano Reply

  Nu fac referire la Popa Taietelu cred ca regreta si el in ce kakat(primaria Resita) s-a bagat . Taietel se zbate ia masuri dar cu un aparat administrativ care are volanul pe dreapta si toate mainile sunt stangi, nu poti sa performezi.

  Resita si judetul nostru este un exemplu de maistrie in a promova guoaiele in viata politica.
  Am excelat in a promva toate secaturile bucoanale in functii de decizii. Lasata decizia pe mainile unor secaturi , fara mare efort au adus acestjudet in coada tarii.

  Cestia asta cu europarlamentarele in care toti e jelesc si ne promit cevor face…țărișoara noastră….cioclopedica….comportativa…bampirii…e o laba trista…din iulie ei vor merge la Kapitala Bruxsell si durerea in basca va deveni cronica timp de 4 ani.

Adaugă comentariu