Caraş-Severin, Romania

GRĂDINARI – …pentru că, la Greoni și Grădinari, va curge apă la robinete grație unui proiect derulat de AquaCaraș, drumurile comunei sunt la stadiul de proiect, iar zona centrală va fi gata la primăvară!

Conform primarului Ovidiu Firca, primăria comunei a predat amplasamentul pentru ca operatorul de apă să extindă rețeaua orașului Oravița. Este vorba despre o investiție de peste două milioane de euro, prevăzută cu o stație de tratare la Greoni și una de pompare la Grădinari. „La Greoni, rețeaua va fi realizată de la zero. La Grădinari, există o rețea veche care necesită intervenții majore. Viitorul proiect o va reabilita”, aflăm de la primarul Firca. Conform acestuia, AquaCaraș a realizat proiectul urmând a realiza lucrarea care, odată finalizată, va deveni proprietate a comunei. Din declarația sa, mai reținem că în trecut, la Grădinari, s-a încercat asigurarea apei potabile prin forarea de puțuri. Fără succes însă deoarece zona este una inundabilă.

La Greoni, primăria are în vizor și introducerea rețelei de canalizare. În acest sens, a fost depus un proiect în valoare de 11 milioane de lei pe Programul „Anghel Saligny”. Viitoarea rețea va avea lungimea de 18 km, întrucât coloana se va întinde pe ambele părți ale căilor de acces. Rețeaua va fi prevăzută cu stație de epurare și va deservi aproximativ 400 de gospodării. Proiectul așteaptă răspuns de la București.

Tot pe programul amintit, primăria a depus un proiect în valoare de 32 de milioane de lei pentru asfaltarea a 12 km de drumuri din comună. Trebuie spus că, acum doi ani, au fost asfaltați 8 km de drumuri. Viitoarea investiție va cuprinde, pe lângă asfaltarea celor 12 km de drumuri și realizarea de alei, podețe și rigole pe cei 8 km de drumuri asfaltate acum doi ani. Odată realizată această investiție, drumurile comunei vor fi asfaltate în totalitate. Deocamdată însă, și acest proiect așteaptă răspuns.

În lucru este zona de promenadă din fața casei culturale de la Grădinari. Conform primarului Firca, investiția este finanțată prin GAL „Călugăra”, la cei 65.000 de euro asigurați de GAL primăria contribuind cu valoarea TVA-ului. „Suprafața totală este de aproximativ 7.000 de metri pătrați. Au fost puse pavele, am achiziționat bănci și coșuri de gunoi, iar constructorul mai are de pus gazonul și arborii ornamentali. Lucrările sunt în stadiu avansat și vor fi finalizate când vremea o va permite”, a încheiat primarul.

Mai reținem că recent, primăria a achiziționat un buldoexcavator multifuncțional. Acesta a costat bugetul local suma de 400.000 de lei, în viitor urmând să fie achiziționate accesorii diverse, pe lângă cele de carea acesta dispune deja.

JCS-Ionel Ivașcu