REȘIȚA – Duminică, 27 aprilie, Parcul „Episcop Martir Valeriu Traian Frențiu“ din Reșița a fost martorul unui moment deosebit: ceremonia de dezvelire și binecuvântare a bustului dedicat episcopului martir greco-catolic Valeriu Traian Frențiu. Evenimentul a reunit un public numeros format din credincioși, oficialități locale și reprezentanți ai Bisericii, marcând un moment deosebit pentru comunitatea reșițeană!
Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, și sculptorul Eugen Petri, cel care a realizat bustul. Amândoi au subliniat importanța acestui moment în contextul istoric și spiritual al orașului. În discursul său, primarul Ioan Popa a vorbit despre semnificația profundă a acestui bust, menționând că acesta reprezintă un simbol al rezistenței și credinței neclintite, valori fundamentale pentru istoria orașului Reșița. „Este un eveniment important, unul dintre primele evenimente culturale din mandatele mele, și mă bucur foarte mult pentru acest lucru. Este un pas important în reconstrucția orașului, care, după opt sau nouă ani, a ajuns în punctul în care putem organiza evenimente de asemenea amploare.“, a declarat primarul Popa. Acesta a adăugat că bustul este și un simbol al reconcilierii între creștinii ortodocși și greco-catolici, ambele religii având parte de multă suferință de-a lungul istoriei. „Acest eveniment este un semn al reconcilierii. Suntem creștini și trebuie să ne înțelegem și să trăim într-o stare de normalitate.“, a mai spus Ioan Popa.
Sculptorul Eugen Petri, emoționat, a vorbit despre procesul artistic care a stat la baza realizării bustului și despre legătura sa personală cu Reșița. „Am ales să creez un portret al episcopului Frențiu inspirat din fotografiile disponibile, cu scopul de a reda nu doar imaginea sa fizică, dar și esența spiritualității sale. Mă bucur enorm că am avut încrederea primarului Popa și a comunității din Reșița să dau viață acestui proiect. Sper că acest bust va rămâne în memoria colectivă ca o amintire a unui om de mare moralitate și sacrificiu.“, a spus sculptorul Eugen Petri.
De asemenea, în cadrul ceremoniei, au fost exprimate mulțumiri către cei care au susținut proiectul, inclusiv către arhitectul Adrian Dumitrescu și către echipa tehnică care a contribuit la realizarea bustului. Eugen Petri a subliniat și sprijinul primit de la prietenul său Ioan Cojocariu, care l-a adus în Reșița și l-a ajutat să înțeleagă mai bine cultura și istoria locului.
Supranumit și „Episcopul de Fier”, Valeriu Traian Frențiu este unul din cei șapte episcopi greco-catolici martiri beatificați de Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj, morţi între anii 1950-1970 în timpul persecuţiei comuniste. Frenţiu s-a născut la Reşița, pe 25 aprilie 1875.
JCS-Denis Dutca