Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În dezbatere s-au aflat experiențele edililor-șefi din Reșița și Oradea, Caraș-Severin și Bihor!

Noul Centru Multifuncțional, construit pe locul vechiului bazin de înot și aflat încă în construcție, a găzduit, azi, un prim eveniment public. Intitulată „Administrație Liberală – exemple de bune practici“, întâlnirea a avut mai curând, în pofida denumirii și a apartenenței politice a vorbitorilor, caracterul unui atelier (work-shop) în care primarul Reșiței, Ioan Popa, președintele CJ Romeo Dunca, senatorul Marcel Vela, dar mai cu seamă oaspetele, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, au vorbit despre experiența lor în administrație, despre proiecte și punerea lor în operă.

„Buna colaborare între primarul reședinței de județ și președintele CJ este vitală pentru maximizarea dezvoltării. Sunt foarte multe proiecte care se fac în capitala unui județ și în zona metropolitană, pentru că acolo gravitează dezvoltarea, acolo sunt concentrate locurile de muncă și instituțiile. Iar dacă cele două instituții nu fac un parteneriat, o echipă și nu colaborează, se ratează proiecte. Este mult mai greu să fii primar la Reșița sau președinte în Caraș-Severin, decât primar în Oradea sau președinte în Bihor. Județele care nu au o masă economică puternică au nevoie de o administrație de dezvoltare, iar asta au făcut colegii mei de aici, iar eu sunt onorat să am astfel de colegi.“, a declarat Ilie Bolojan, aflat la finalul unui mandat de președinte de CJ, după alte trei de primar al Oradiei.

Potrivit acestuia, spre deosebire de primar, președintele de CJ are două opțiuni: să-și caute probleme sau să stea liniștit, întrucât problemele nu vin peste el! „Consiliul Județean e cotat, în general, drept un organism ineficient și privit ca o instituție a baronilor locali. Ori, el trebuie să devină un factor de dezvoltare, o instituție în serviciul oamenilor din județ! Iar eu cred că asta a făcut Romeo Dunca în acești ani: și-a căutat probleme!“, a adăugat Bolojan.

Prezentat de multe ori ca mentor al primarului Reșiței, acesta a preluat la rândul său idei implementate de edilul reșițean. „Când am înființat Școala Profesională Duală la Reșița, pentru a atrage elevi din județ și din zonele limitrofe, am decis să dăm cazare și trei mese gratuite pe tot parcursul celor trei ani, idee preluată imediat și de Oradea.“, a spus Ioan Popa, recunoscând că s-a consultat de multe ori cu primarul Oradiei, cu precădere în primul său mandat.

În ceea ce privește caracterul pe care l-a imprimat administrației locale, edilul a spus că aceasta se concentrează pe trei direcții. „Direcția de Proiecte – europene sau de alt tip, Direcția de Investiții – care să urmărească parcursul lucrărilor și Serviciul de Achiziții Publice – care să se ocupe de licitații, caiete de sarcini etc. Acestea sunt direcțiile-tractor ale oricărei comunități. Sigur, și toate celelalte sunt importante și necesare, dar cele trei sunt cele care generează dezvoltare!“, a conchis primarul Reșiței.

JCS-Walter Fleck