REȘIȚA – Procesul inițiat de Primăria Reșița nu se adresează doar tinerilor, ci tuturor cetățenilor. Am reținut asta din declarația făcută de consilierul Dorinel Hotnogu cu prilejul întâlnirilor pe care primăria le-a organizat, joi și vineri, cu cetățenii!
Aceste întâlniri au venit după seria de ateliere aplicate în cadrul cărora reprezentanții primăriei și cei ai Societății Academice Române (SAR) s-au aflat în mijlocul reșițenilor. Concret, joi au avut loc ateliere aplicate cu elevii de la Liceul „Traian Vuia” și Colegiul Economic, iar vineri o acțiune similară s-a ținut la sediul primăriei cu locuitorii zonei Dealu Crucii.
S-au cristalizat echipe de proiecte, iar pe platformă au fost urcate primele inițiative. Conform lui Dorinel Hotnogu, elevii de la Liceul „Traian Vuia” pregătesc un interesant proiect ecologic, o grădină verticală. În paralel, elevii de la Colegiul Economic au un proiect de îmbunătățire a amenajărilor din curtea liceului, un fel de artă pe asfalt și mobilier urban. De asemenea, cetățenii din Dealu Crucii au depus un proiect fizic pentru un loc de joacă în zonă. „Noi am mers la cele două licee ca să vedem prezentările elevilor și să-i îndrumăm. Pe cetățenii din Dealu Crucii i-am invitat la primărie pentru a-i sprijini pe partea digitală, întrucât ei au depus proiectul doar în format fizic.”, am aflat de la consilierul primăriei. Alte proiecte vizează iluminat arhitectural pentru Palatul Cultural, amenajarea unui sens giratoriu la intrarea în cartierul Moniom sau reamenajarea intersecției dintre străzile Libertății și Independenței, acolo unde în prezent nu se poate vira la stânga din cauza intersectării liniilor de tramvai.
Din aceeași sursă am reținut că întâlnirile de acest gen vor continua, pentru a fi cât mai clar modul cum funcționează bugetarea participativă. „De exemplu, vrem să discutăm și cu cei de la centrul de vârstnici pentru că acest proces se adresează tuturor cetățenilor. E foarte important ca cetățenii să-și creeze conturi pe platforma bugetării, să înregistreze acolo proiectele și să încerce să mobilizeze cât mai mulți oameni din comunitatea lor, care, la rândul lor, să-și facă conturi. Acestea sunt necesare pentru bugetarea participativă, dar și pentru că această platformă este una de democrație directă. Platforma va funcționa permanent ca un instrument de dialog între primărie și cetățeni și de consultare a acestora. Sunt țări unde aceste consultări directe sunt foarte frecvente. Elveția este o adevărată campioană în acest sens!”, a încheiat Dorinel Hotnogu, invitând cetățenii să se implice cât mai activ în viața comunității.
Reamintim că proiectele trebuie depuse pe platforma bugetării participative până pe 15 ianuarie. Va urma evaluarea acestora, iar câștigătorii vor fi desemnați pe 16 februarie. Primăria pune la bătaie câte 500.000 de lei pentru proiecte de mobilitate urbană, respectiv amenajarea spațiului public.
JCS-Ionel Ivașcu